Σε υψηλά δύο ετών οι παραγγελίες στα βρετανικά εργοστάσια

Ο δείκτης της CBI για τις παραγγελίες στη μεταποίηση ενισχύθηκε το Φεβρουάριο σε +8 από +5 τον Ιανουάριο, αλλά και έναντι εκτιμήσεων για +2. Ωστόσο οι κατασκευαστές αναμένουν ραγδαία αύξηση στις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο.

Σε υψηλά δύο ετών οι παραγγελίες στα βρετανικά εργοστάσια

Οι παραγγελίες στη βρετανική βιομηχανία μεταποίησης άγγιξαν υψηλά δύο ετών το Φεβρουάριο, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry - CBI). Η άνοδος οφείλεται στην αδυναμία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα, η οποία έχει τονώσει την ζήτηση από το εξωτερικό.

Ωστόσο οι Βρετανοί κατασκευαστές αναμένουν απότομη αύξηση στις τιμές πώλησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, καθώς το αδύναμο νόμισμα πιέζει ανοδικά τα κόστη των πρώτων υλών, έδειξαν επίσης τα στοιχεία.

Η CBI, ένα lobby group εργοδοτών, τόνισε στη μηνιαία έρευνά της για την εμπιστοσύνη πως ο τομέας της μεταποίησης έδειξε ότι ο δείκτης για τις παραγγελίες συνολικά διαμορφώθηκε σε +8 το Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη από το Φεβρουάριο του 2015, μεταδίδει το MarketWatch.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη σε +2 από +5 τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης του επόμενου τριμήνου αυξήθηκαν σε +32 από +28 τον Ιανουάριο. Η ανάγνωση του Φεβρουαρίου είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως, εφόσον οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών μεταφράζονται σε επιτάχυνση του πληθωρισμού, οι Βρετανοί αγοραστές μπορεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, πλήττοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v