Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Η Λεπέν θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων εκτίμησε πως στις γαλλικές εκλογές θα επικρατήσει η κοινή λογική, διότι οι Γάλλοι δεν είναι «αρκετά τρελοί» για να εκλέξουν την Λεπέν. Ωστόσο παραδέχθηκε πως μια νίκη της θα ήταν το τέλος της ΕΕ.

Μοσκοβισί: Η Λεπέν θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ

Μια νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική προεδρία, Μαρίν Λεπέν, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της ΕΕ, αλλά οι Γάλλοι δεν είναι «αρκετά τρελοί για να την ψηφίσουν», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Είμαι βέβαιος. Γνωρίζω τους πολίτες μου και τους συμπατριώτες μου καλά και ξέρω ότι δεν πρόκειται να εκλέξουν έναν υποψήφιο που προτείνει η φύγει η Γαλλία (από την Ευρώπη). Αυτό θα ήταν το τέλος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ», υποστήριξε ο επίτροπος μιλώντας στο CNBC.

Ο επίτροπος ανέφερε πως πιστεύει ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει καθώς η Γαλλία θα προσφεύγει στις κάλπες φέτος.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το 50% των Γάλλων είναι αρκετά τρελοί για να την ψηφίσουν», σχολίασε για την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. «Είμαι σχετικά πεπεισμένος πως δεν μπορεί να κερδίσει (…) ποτέ, ποτέ μα ποτέ δεν έχει κερδίσει σε περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία –ποτέ μα ποτέ», πρόσθεσε.

Ο επίτροπος δεν παρέλειψε, πάντως, να καλέσει τους άλλους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Φιγιόν, να αποδείξουν την αξία τους στο εκλογικό σώμα και, εντέλει, να ξεδιπλώνουν ισχυρότερη επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Οι άλλοι υποψήφιοι χρειάζεται να έχουν πιο δυνατή καμπάνια και να δείξουν ότι είναι αξιόπιστοι για να προτείνουν ένα μέλλον που θα είναι αρεστό στους Γάλλους (…) νομίζω ότι η άνοδος της Λεπέν είναι συνέπεια της απογοήτευσης από τους άλλους υποψηφίους, επομένως τους ενθαρρύνω να έχουν ισχυρή πρόταση για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη, και για τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη», ανέφερε ο επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε γρήγορα την ιδέα μιας νίκης της ακροδεξιάς υποψήφιας, παρότι κερδίζει έδαφος έναντι των αντιπάλων της στις δημοσκοπήσεις: «Αν έρθει στην εξουσία η Μαρίν Λεπέν, αν ζητήσει δημοψήφισμα για Frexit, η Ευρώπη σε τι θα αφορά; Η Ευρώπη ιδρύθηκε ακριβώς ώστε η Γαλλία και η Γερμανία και άλλοι να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ. Αλλά αυτό δε θα συμβεί –μιλάμε μόνο για να πούμε πόσο τρελό θα ήταν το να εκλεγεί- γι’ αυτό ακριβώς δεν μπορεί να συμβεί, δε θα συμβεί, δεν πρέπει να συμβεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v