Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράετ: Παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη της Ευρώπης

Η πολιτική αβεβαιότητα πριν τις εκλογές στην Ευρώπη και λόγω των "σινιάλων" του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αφήνουν περιθώριο για "χαλάρωση", σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ΕΚΤ.

Πράετ: Παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη της Ευρώπης

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης παραμένει εύθραυστη και δεν αφήνει περιθώριο για «χαλάρωση», με τους κινδύνους να εντείνονται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας πριν τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία –από τους PMI μέχρι τους δείκτες εμπιστοσύνης- έχουν εκπλήξει θετικά, ωστόσο ο Πράετ προειδοποίησε πως η ανάκαμψη εξαρτάται από την σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ.

Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης «ανεβάζει ταχύτητα», οι συντηρητικοί της χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιος περιορισμός της νομισματικής χαλάρωσης, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αντιστέκεται.

«Παρά την ανθεκτική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και τους ισχυρούς δείκτες εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς, οι μετρήσεις της πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνονται τελευταία, αν και οι αγορές assets δεν προεξοφλούν σημαντικά τα tail risks», είπε.

«Οι πρόσφατες εκρήξεις αβεβαιότητας αποτελούν πηγή ανησυχίας και αντιπροσωπεύουν ένα πτωτικό ρίσκο για τις προοπτικές της οικονομίας».

Ο κ. Πράετ δήλωσε επίσης πως η επίπτωση του Brexit στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών θα είναι σημαντική και θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, ενώ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως τα «σινιάλα» που δίνει είναι ανησυχητικά διότι αποτελούν απλά αφηγήματα με περίπλοκες ιστορίες πίσω τους.

«Βλέπουμε πως πολιτικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν στην Ευρώπη, άρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και καλά προετοιμασμένοι», σχολίασε. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v