Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χασούρα» 100 δισ. δολάρια για τους οπαδούς των hedge funds

O W. Buffett και το στοίχημα που έβαλε πριν μια δεκαετία για το ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τις επενδύσεις. Τα «πανάκριβα» για hedge funds που υποσχέθηκαν υπεραπόδοση και πέρασαν κάτω από τον πήχη.

«Χασούρα» 100 δισ. δολάρια για τους οπαδούς των hedge funds

«Αφιερωμένη» στην μακροχρόνια κριτική του κατά των επενδυτικών αμοιβών ήταν η ετήσια επιστολή του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Σε περισσότερες από πέντε σελίδες, όπως αναφέρει το Bloomberg, ενημέρωσε τους μετόχους για ένα στοίχημα που είχε βάλει πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ότι ένα χαμηλού κόστους fund που παρακολουθεί παθητικά τον δείκτη S&P 500, θα υπεραπέδιδε έναντι ενός καλαθιού hedge funds. Τα «έβαλε», δε, για μια ακόμα φορά με τους πλούσιους που κοροϊδεύονται από τις επενδυτικές συμβουλές της Wall Street, εκτιμώντας πως έχουν σπαταλήσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Όταν τρισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζονται από Wall Streeters που χρεώνουν υψηλές αμοιβές, συνήθως οι managers είναι αυτοί που παίρνουν τα υπερμεγέθη κέρδη, όχι οι πελάτες», ανέφερε στην επιστολή. «Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί επενδυτές θα πρέπει να μείνουν στα index funds χαμηλού κόστους».

Αν και ο Warren Buffett εξέφρασε αμφιβολία ότι οι πλούσιοι θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του, ωστόσο η επιχειρηματολογία του έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική. Μετά από χρόνια υποαπόδοσης, τα hedge funds αντιμετωπίζουν «εξέγερση» από τα κληροδοτήματα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές που έχουν αποφασίσει ότι αυτά που παίρνουν δεν αναλογούν σε αυτά που έδωσαν.

Εν τω μεταξύ, τα funds δεικτών έχουν «πάρει τα πάνω τους». Το 2016, οι παθητικές στρατηγικές προσέλκυσαν νέο χρήμα ύψους 504,8 δισ. δολαρίων, ενώ οι ενεργοί managers είδαν εξαργυρώσεις ύψους 340,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Inc.

Ο 86χρονος Buffett επιβεβαιώνει την άποψή του εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, εμφανέστερα μέσω του στοιχήματος ύψους 1 εκατ. δολαρίων που έβαλε στην Protégé Partners. Ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε την εταιρεία asset management να επιλέξει μια ομάδα hedge funds που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να νικήσει ένα fund δείκτη του S&P 500 σε διάστημα δέκα ετών.

Χθες Σάββατο, ενημέρωσε τους επενδυτές για το «στοίχημά» του: η ομάδα των hedge funds είχε αθροιστικά ετήσιες αποδόσεις 2,2% στα εννέα χρόνια μέχρι το 2016, έναντι αποδόσεων 7,1% για το fund δείκτη. Ο δισεκατομμυριούχος εκτίμησε πως περίπου 60% των κερδών που παρήγαγαν τα hedge funds κατά την περίοδο αυτή, «φαγώθηκαν» από τις αμοιβές των διαχειριστών.

«Αυτή ήταν η αθέμιτη ανταμοιβή τους που πέτυχαν κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που οι πολλές εκατοντάδες των limited partners θα μπορούσαν να είχαν πετύχει ακούραστα –και ουσιαστικά χωρίς κόστος- από μόνοι τους», γράφει στην επιστολή.

Ο Buffett είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει το στοίχημα που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως εκτιμά το Bloomberg. Τα έσοδα θα τα διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εύσημα στον Jack Bogle

Ο Buffett επαίνεσε επίσης τον 87χρονο ιδρυτή της Vanguard Group, Jack Bogle. Ο πρωτοπόρος του indexing ήταν κάποτε «παρίας» στην επενδυτική κοινότητα καθώς απέφευγε τα πλούτη για να παράσχει πραγματική αξία στους Αμερικανούς επενδυτές, αναφέρεται στην επιστολή.

«Στα πρώτα του χρόνια, ο Jack κοροϊδεύονταν συχνά από τη βιομηχανία διαχείρισης επενδύσεων. Σήμερα, όμως, έχει την ικανοποίηση να γνωρίζει πως βοήθησε εκατομμύρια επενδυτές να υλοποιήσουν πολύ καλύτερες αποδόσεις επί των αποταμιεύσεών τους, απ’ ότι θα είχαν αλλιώς. Είναι ένας ήρωας γι’ αυτούς και για μένα».

Τα σχόλια του Buffett για το indexing αποτελούν κακοφωνία για πολλούς από τους υποστηρικτές του, και όχι μόνο διότι έχει περάσει την καριέρα του βρίσκοντας τρόπους να δημιουργεί αποδόσεις για την Berkshire που ξεπερνούν αυτές της αγοράς. Ο δισεκατομμυριούχος, όμως επανέλαβε τη θέση του πως δεν είναι αδύνατον να νικηθεί ο δείκτης.

«Υπάρχουν, βεβαίως, κάποια ικανά άτομα που είναι πολύ πιθανό να υπεραποδώσουν έναντι ου S&P για μεγάλες χρονικές περιόδους». «Όμως, στη ζωή μου, έχω εντοπίσει μόνο περίπου δέκα επαγγελματίες που εκτιμώ ότι θα το πετύχουν αυτό».

Ο Buffett θέλησε επίσης να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των επενδυτικών αμοιβών που χρεώνουν οι διαχειριστές χρήματος και των αμοιβών που οι τράπεζες της Wall Street χρεώνουν για να βοηθήσουν στο κλείσιμο συμφωνιών.

«Η Berkshire αγαπά να πληρώνει αμοιβές –ακόμα και εξωφρενικές αμοιβές – σε επενδυτικούς τραπεζίτες που μας φέρνουν εξαγορές», γράφει στην επιστολή του προς τους μετόχους. «Για να επικαλεστώ τη Βίβλο (προς Εφέσιους 3:10), γνωρίζω το ύψος και το βάθος και το μήκος και το εύρος της ενέργειας που βγάζει αυτή η απλή λέξη –αμοιβές- όταν τη λένε στη Wall Street. Και όταν αυτή η ενέργεια αποφέρει αξία στην Berkshire, με χαρά θα γράψω μια μεγάλη επιταγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v