Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sentix: Ένας στους 4 επενδυτές αναμένει έξοδο χώρας από την ευρωζώνη

Ο μηνιαίος δείκτης «διάσπασης της ευρωζώνης» αυξήθηκε στο 25,2% τον Φεβρουάριο από 21,3% τον Ιανουάριο. Ένας στους πέντε επενδυτές αναμένει έξοδο της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες.

Sentix: Ένας στους 4 επενδυτές αναμένει έξοδο χώρας από την ευρωζώνη
Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα απωλέσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος της τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τον κίνδυνο μετάστασης να θεωρείται τώρα υψηλότερος απ’ ό,τι κατά το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012/2013.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Sentix, ο μηνιαίος δείκτης «διάσπασης της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα σε περίπου 1.000 θεσμικούς και μικροεπενδυτές, αυξήθηκε στο 25,2% τον Φεβρουάριο από 21,3% τον Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει πως ένας στους τέσσερις επενδυτές πιστεύει τώρα πως τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης θα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση τους επόμενους 12 μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ξεχωριστός δείκτης που «μετρά» τον κίνδυνο μετάστασης αυξήθηκε πάνω από το 45%, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2012/2013, σύμφωνα με τη Sentix.

«Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η κρίση της ευρωζώνης επιστρέφει στο προσκήνιο», ανέφερε ο ερευνητής της Sentix, Manfred Huebner. «Ωστόσο, αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Οι πρωταγωνιστές έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς η Γαλλία και η Ιταλία είναι και αυτές υποψήφιες για έξοδο, μαζί με την Ελλάδα».

Ο υποδείκτης για την Ελλάδα έδειξε πως περίπου ένας στους πέντε επενδυτές αναμένει η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, ενώ ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας είναι χαμηλότερος, γύρω στο 14%.

Αντιθέτως, ο υποδείκτης για τη Γαλλία αυξήθηκε στο 8,4%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην έρευνα, σύμφωνα με τη Sentix.

Ο Huebner αποδίδει τις αυξημένες πιθανότητες εξόδου στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι επενδυτές για την ικανότητα των εταιριών δημοσκοπήσεων να προβλέπουν με ακρίβεια τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο ίδιος πάντως σημειώνει πως η πιθανότητα μιας νίκης-έκπληξης για τη Μαρίν Λε Πεν είναι λιγότερο πιθανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v