ΕΚΤ: Οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» ομόλογα της ευρωζώνης το 2016

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτέλεσε ευκαιρία για να «ξεφορτωθούν» ομόλογα της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

ΕΚΤ: Οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» ομόλογα της ευρωζώνης το 2016

Εκροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από το χρέος της ευρωζώνης καταγράφθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 1999, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές μετέφεραν πόρους στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα στοιχεία δείχνουν πως οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις αγορές ομολόγων από την EKT για να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αντί να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Οι καθαρές πωλήσεις χρέους της ευρωζώνης από ξένους επενδυτές ανήλθε στα 192 δισ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» κυρίως κρατικά και τραπεζικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εντός ευρωζώνης αγόρασαν χρέος 364 δισ. ευρώ από εκδότες εκτός της νομισματικής ένωσης. 

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη οι εκροές οφείλονται στις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης και στην ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus