Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι του 2,1% που ανέμενα οι αναλυτές.

Βρετανία: Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 και υψηλότερα από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία διαμορφώθηκε στο 0,7%. Σημειώνεται πως οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 2,1%.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,8%.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους μεταφορών, αλ΄λα και στην άνοδο, για πρώτη φορά μετά από 31 μήνες, των τιμών τροφίμων.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο οδήγησε σε διολίσθηση της αξίας της στερλίνας, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν, πιέζοντας την αγοραστική δύναμη των βρετανικών νοικοκυριών.

Η BoE έχει πει πως αναμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 2,8% το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους, όμως δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι θα φτάσει το 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v