Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Με παρεξήγησαν αλλά δεν παραιτούμαι

Λυπάμαι αν προσβλήθηκαν κάποιοι, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το σάλο που ξέσπασε από τις δηλώσεις για τα «ποτά και γυναίκες» στο Νότο. Παραίτηση ζητούν Ιταλία και Πορτογαλία. Στήριξη από Σόιμπλε. Ολες οι αντιδράσεις.

Ντάισελμπλουμ: Με παρεξήγησαν αλλά δεν παραιτούμαι

Λυπάμαι που τα σχόλιά μου παρεξηγήθηκαν, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το σάλο που ξέσπασε από την αναφορά του ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης "σπαταλούσαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια"

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί μετά τις αντιδράσεις από τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Πορτογαλίας, που ζήτησαν να παραιτηθεί από τη θέση του. 

"Λυπάμαι αν κάποιοι προσβλήθηκαν από το σχόλιο. Ηταν ευθύ, κάτι που εξηγείται από την αυστηρή ολλανδική καλβινιστική κουλτούρα και την ολλανδική αμεσότητα".

"Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και δεν εκτιμώνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρω", υπογράμμισε. 

"Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι με εκτιμούν επειδή διατηρώ το δικό μου ύφος και απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς, και πρέπει να είμαι αυστηρός κάποιες φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι ευθύ και, επαναλαμβάνω ότι αν κάποιοι προσβάλλονται, λυπάμαι φυσικά", προσθέτοντας ότι "δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ". 

Παραίτηση ζητούν Πορτογαλία και Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τα σχόλιά του ότι οι χώρες του Νότου «σπαταλούσαν λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια».

Ο κ. Κόστα είπε πως τα σχόλια αυτά είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και τόνισε πως η Ευρώπη θα γίνει αξιόπιστη μόνο όταν φύγει ο Ντάισελμπλουμ.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό εγχείρημα μόνο την ημέρα που ο κ. Ντάισλεμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει συγγνώμη ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν πρωτοφανώς από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα προσβλητικά του σχόλια ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία να σιωπήσει», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι. «Σε γερμανική εφημερίδα άφησε να του ξεφύγει ένα ηλίθιο σχόλιο -δεν μπορώ να βρω καλύτερο χαρακτηρισμό- κατά των χωρών του Νότου, αρχίζοντας με την Ιταλία και την Ισπανία… Όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο».

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν έγινε αναφορά σε καμία χώρα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ «δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών στη συνέντευξή του» που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, κάτι που «είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Στήριξη από την ολλανδική κυβέρνηση

Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως η ολλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στηρίζουμε τον Ντάισελμπλουμ στο ρόλο του στο Eurogroup» δήλωσε.

Σχινάς για Ντάισελμπλουμ: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν σύμφωνα με το ΑΠΕ η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

ΕΕ: Λανθασμένες οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου:

«Στην κρίση του ευρώ, οι βόρειες χώρες της Ευρωζώνης επέδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες σε κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όποιος, όμως, τη ζητά, έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα τα χρήματά μου σε ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ τη στήριξή σου. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις στην Ισπανία και την Ιταλία και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του.

Στήριξη και από Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης για τα σχόλια που έκανε για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου : «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

«Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».

ΣΥΡΙΖΑ για Ντάισελμπλουμ: Καλλιεργεί τον διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών

"Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Σχόλια απολύτως καταδικαστέα, και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς".

"Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς".

«Κατηγορώ» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ντάισελμπλουμ

Πρωτοβουλία για διακομματική καταδίκη των «εξωφρενικών δηλώσεων» του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως αυτές «εισάγουν στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και οδηγούν σε διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων».

Κατηγορώ από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά Ντάισελμπλουμ

«Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζουν σε γραπτή διαμαρτυρία τους οι βουλευτές και συμπληρώνουν:

«Είναι εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες είναι δυστυχώς ενδεικτικές και των απόψεων της νεοφιλελεύθερης μερίδας των ευρωπαίων πολιτικών. Απόψεις, οι οποίες, αν δεν αναχαιτιστούν όσο ακόμη είναι καιρός από τους ίδιους τους πολίτες, θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μια πολύ άσχημη και απευκταία μετάλλαξη. Η Ενωμένη Ευρώπη που κλείνει σε λίγο τα 60 χρόνια της, είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της βασισμένη σε ιδέες και πρακτικές, όπως αυτές που πρεσβεύει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ευρωπαίους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις, και κυρίως, αυτές τις ιδέες, άμεσα και κατηγορηματικά».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, είχε δηλώσει πως «στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση», και ότι ο ίδιος, «ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύει ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις και δεν μπορεί να σπαταλά όλα του τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητά υποστήριξη».

«Η συγκεκριμένη δήλωση» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει για όλους τους πολίτες της η Ευρώπη: την έμφυλη ισότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία».

Και συνεχίζουν: «Η δήλωση αυτή, δυστυχώς εισάγει στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης, το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων» δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια. Το γεγονός ότι τα ελλείμματα του Νότου ισοσκελίζουν τα κέρδη του Βορρά, οι σαφείς αδικίες και αστοχίες του οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου που είναι ανάγκη να αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, κανέναν δεν αφορούν εδώ, πολλώ δε μάλλον τον κύριο Ντάισελμπλουμ».

«Το θέμα είναι πολιτισμικό, δεν επιδέχεται λογικής ερμηνείας. Η γνώμη του, δε, για τις γυναίκες και δη για τις γυναίκες του Νότου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αυτές εμφανίζονται διπλά αποκλεισμένες: άβουλα πλάσματα που συντηρούνται από τους απολίτιστους, ουσιαστικά δεν είναι καν κυρίες του εαυτού τους αλλά παρεπόμενα των ανδρών που τις τρέφουν», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κικίλιας: Δεν επιτρέπω σε κανέναν να προσβάλλει τη χώρα μου

Τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες του Νότου ξόδεψαν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος και αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου» τόνισε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο Star.

Δείτε το βίντεο

ΚΚΕ: Προκλητικές οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup -η ευρωπαϊκή εκδοχή του "μαζί τα φάγαμε"- έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που εφαρμόζονται ενιαία σ' όλα τα κράτη μέλη -βόρεια και νότια- απ' όλες τις κυβερνήσεις κι έχουν τη ρίζα τους στον ίδιο τον βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ».

Αυτό επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΑΝΕΛ: Δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στη θέση του

«Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ προδίδουν τη μισαλλόδοξη προκατάληψή του για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και εκπέμπουν πρωτόγονο ρατσισμό», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Προφανώς δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του είναι άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες. Το ότι αρνείται μάλιστα να τις ανακαλέσει δείχνει ότι δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup», συμπληρώνει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

Σία Αναγνωστοπούλου σε Ντάισελμπλουμ: Είμαι η π… του Νότου

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου απάντα στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του ότι οι χώρες του Νότου ξόδεψαν όλα τα λεφτά τους σε ποτά και γυναίκες.

«Η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της διαλεκτικής, της ισότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά δια στόματος Ντάισελμπλούμ.

Οι Νότιοι φάγανε τα λεφτά στις γυναίκες και το αλκοόλ. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Ότι η πολιτική διεξάγεται με όρους πολιτισμικών χαρακτηριστικών; Δεν υπάρχουν ιδεολογίες, δεν υπάρχουν πολιτικές, υπάρχουν οι "Νότιοι" και οι "Βόρειοι" (κατά το χριστιανοί-μουσουλμάνοι).

Ότι οι γυναίκες για την Ευρώπη των δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας είναι το "λάφυρο" των απολίτιστων Νότιων που τρώνε τα λεφτά των πολιτισμένων Βόρειων (η πολιτική ανάμεσα σε άνδρες, οι γυναίκες "λάφυρο").

Ότι οι Νότιες είναι λίγο ως πολύ "πουτάνες" (άβουλα πλάσματα που τρέφονται από τους απολίτιστους);

Η Ευρώπη γιορτάζει τα 60 χρόνια της, και ο κ. Ντάισελμπλουμ (και διάφοροι άλλοι) διαφεντεύουν το μέλλον της» σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Καλώ τις "πουτάνες" γυναίκες του Νότου να υπογράψουμε διακήρυξη η οποία πρέπει να σταλεί στη Ρώμη και να διαβαστεί. Καλώ τις "πουτάνες" του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης.

Το ζήτημα δεν είναι "γυναικεία" υπόθεση. Αλλά, όπως έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, στις περιόδους κρίσης (πόλεμος, φτώχεια, κλπ) οι γυναίκες (όπως και οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις) πληρώνουν πρώτες τη νύφη» προσθέτει η κ. Αναγνωστοπούλου η οποία υπογράφει στο τέλος ως «"πουτάνα" του Νότου».


Επίθεση σε Ντάισελμπλουμ από Καϊλή 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή απαντά εύστοχα και με σκληρή γλώσσα στις ντροπιαστικές δηλώσεις για τον Ευρωπαϊκό νότο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ: «Το μόνο πάρτυ που πλήρωσε ο Νότος της Ευρώπης, είναι των εξοπλιστικών & των φορολογικών παραδείσων για να πλουτίζει ο Βορράς» και προσθέτει: «Η ατυχής αυτή δήλωση δείχνει με τι νοοτροπίες παλεύει ο Νότος και δεν έχει καμία σχέση η θέση του Προέδρου του Eurogroup με τη σοσιαλδημοκρατία!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v