Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος έλεγχος για «παλιές» αμαρτίες της Barclays στο Κατάρ

Η αρμόδια χρηματοοικονομική αρχή έχει επιβάλει πρόστιμο 50 εκατ. στερλινών στην τράπεζα για την υπόθεση αυτή ήδη από το 2013. Αλλά παράλληλη ποινική έρευνα βρισκόταν αυτά τα χρόνια σε εξέλιξη και καταδικαστική απόφαση αναμένεται άμεσα.

Νέος έλεγχος για «παλιές» αμαρτίες της Barclays στο Κατάρ

Η βρετανική αρχή Financial Conduct Authority άνοιξε και πάλι την έρευνά της επάνω στην έκτακτη αντληση κεφαλαίων της Barclays το 2008 στο Κατάρ, παρότι εξέδωσε πρόστιμο για αυτή την υπόθεση πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει την υπόθεση, καταδικαστικές αποφάσεις ποινικής υπόθεσης που εξελίσσεται παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

Η FCA κάλεσε μια σειρά ανθρώπους για ακροάσεις στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε η πηγή του πρακτορείου.

Η ρυθμιστική αρχή έχει επιβάλει πρόστιμο 50 εκατ. στερλινών στη βρετανική τράπεζα για τη άντληση κεφαλαίων, ήδη από το 2013. Η Barclays είχε απαντήσει τότε πως θα προσβάλει την ποινή, ωστόσο οι διαδικασίες «μπήκαν στον πάγο» διότι εκκρεμούσε η έκβαση της ποινικής έρευνας της Serious Fraud Office.

Οι έρευνες εστιάζουν σε δύο «συμφωνίες συμβουλευτικών υπηρεσιών», αξίας 322 εκατ. στερλινών που η Barclays δεσμεύθηκε να πληρώσει στην Qatar Investment Authority στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Οι συμφωνίες έκλεισαν περίπου την ίδια περίοδο οπότε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αναμείχθηκε σε μια διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων δύο σταδίων -αξίας 12 δισ. στερλινών-, για να βοηθήσει την τράπεζα να αποφύγει την κρατική διάσωση, κίνηση που δημιούργησε ερωτήματα για τον πραγματικό σκοπό των συμφωνιών.

Εκπρόσωποι της FCA και της Barclays δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η πηγή ανέφερε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, η Barclays παρέδωσε πέρυσι περίπου 100.000 νέα έγγραφα στην SFO, αφότου εγκατέλειψε την αξίωση πως το υλικό αυτό καλύπτεται από το δικηγορικό απόρρητο. Η SFO σχεδιάζει να ανακοινώσει τυχόν απαγγελία κατηγοριών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v