Ανετη νίκη της Μέρκελ και ήττα Σουλτς στο Ζάαρλαντ

Κέρδισε η καγκελάριος το πρώτο εκλογικό στοίχημα απέναντι στον Σουλτς σε ένα από τα μικρότερα κρατίδια της Γερμανίας. Συγκεντρώνει ποσοστό 40%, σχεδόν 10 μονάδες πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σουλτς.

Ανετη νίκη της Μέρκελ και ήττα Σουλτς στο Ζάαρλαντ

To CDU της Άγγελας Μέρκελ είναι ο νικητής των εκλογών στο κρατίδιο Ζάαρλαντ εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 40% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls που έδωσαν στη δημοσιότητα τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF.

Με αυτά τα δεδομένα στην τοπική βουλή εισέρχονται CDU, SPD, Die Linke και ΑfD.

Exit Poll / Πρόγνωση ARD (Πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο)

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5 , %
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Exit Poll / Πρόγνωση ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο)

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %


Eκλογές 2012

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 35,2%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,6%
Η Αριστερά (Die Linke) 16,1%
Πράσινοι (Die Gruenen) 5,0%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 1,2%
Εναλλακτική για την Γερμανία -

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή CDU και SPD, υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι αναλυτές αποδίδουν το αποτέλεσμα στην ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση (ακόμα και από ψηφοφόρους της Αριστεράς) στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, αλλά και στην κινητοποίηση, ενδεχομένως την τελευταία στιγμή, πολλών ψηφοφόρων που ήθελαν να αποτρέψουν έναν συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά, ενδεχόμενο που είχαν αφήσει ανοιχτό τόσο η υποψήφια του SPD στο Ζάαρ, Άνκε Ρέλινγκερ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτή την εξήγηση συνηγορεί και η εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης στην κάλπη, που έφτασε το 71%, έναντι 61,6% το 2012.

CDU: «Όχι σε αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές»

«Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και αξιοπιστία» δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν «τόσο τους αριστερούς, όσο και τους δεξιούς λαϊκιστές». Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε τη νίκη των χριστιανοδημοκρατών, αλλά προσπάθησε να δώσει θάρρος στους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών. 

«Το ότι δεν πετύχαμε απόψε τον στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μπροστά μας αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αν συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το σενάριο μετεκλογικού συνασπισμού με την Αριστερά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε ότι στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και από κει και πέρα, όποιος θέλει, θα είναι ευπρόσδεκτος να διαπραγματευθεί μαζί τους. 

«Ήλπιζα ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αισθητά το 30% στο Ζάαρ, αλλά αυτό δεν έγινε. Ελπίζω όμως να συμβεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να στείλουμε την CDU στην αντιπολίτευση», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, διατηρώντας έτσι ανοιχτό το πιθανό σενάριο του «αριστερού συνασπισμού» σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Οι εκλογές στο Ζάαρ δεν αποτελεί δοκιμή για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δικαιοσύνης και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ζάαρ, Χάικο Μάας.

Οι εκλογές στο κρατίδιο εγκαινίασαν ένα «σούπερ εκλογικό» 2017. Στις 7 Μαΐου οι εκλογείς του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν θα προσέλθουν στις κάλπες. Μία εβδομάδα αργότερα θα είναι η σειρά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανία - Βεστφαλίας, προπυργίου των σοσιαλδημοκρατών και πιο πολυπληθούς περιοχής της χώρας.

Στις συνέχεια, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται φέτος σε μια Ευρώπη σε κρίση.

«Πρόγραμμα 100 ημερών» από τον Σουλτς

Στο μεταξύ, ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός «προγράμματος 100 ημερών» εάν εκλεγεί στην καγκελαρία. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: ενίσχυση της ΕΕ, εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος ανδρών-γυναικών, πλαφόν στα εισοδήματα για κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και επενδύσεις σε υποδομές και παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια πλεονάσματα του γερμανικού προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις και όχι για φοροαπαλλαγές, ξεκαθαρίζει ο Μάρτιν Σουλτς. Επιπλέον, κάνει λόγο για «μετριοπαθείς αυξήσεις» στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας και δεσμεύεται να διατηρήσει τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μία μελλοντική κυβέρνηση, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι σοσιαλδημοκράτες.

Ζυμώσεις γίνονται και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Συντηρητικοί βουλευτές της CDU αποφάσισαν να ιδρύσουν μία άτυπη ομάδα μέσα στο κόμμα, ώστε να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, το αίτημα για ανώτατο αριθμητικό όριο στην υποδοχή προσφύγων, το οποίο απορρίπτει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν θα αποσπαστούμε από το υπόλοιπο κόμμα, θα απελευθερώσουμε θετική ενέργεια» υπόσχεται ο επικεφαλής της ομάδας Αλεξάντερ Μιτς.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι προσεγγίζει πλέον υπερβολικά τις θέσεις της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», αλλά ο Μιτς επιμένει: «Μία πολιτική θέση δεν είναι λανθασμένη, μόνο και μόνο γιατί την εκφράζει η AfD».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v