Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ σκέφτεται παράταση στη μείωση της παραγωγής

Παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ υποστηρίζουν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να «ξεφουσκώσουν» τα αποθέματα. Παράταση για άλλους έξι μήνες προτείνει το Ομάν. Η Ρωσία θέλει αξιολόγηση της αγοράς και δεν δεσμεύεται πριν τον Απρίλιο.

Ο ΟΠΕΚ σκέφτεται παράταση στη μείωση της παραγωγής

Οι παραγωγοί πετρελαίου δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την πιθανότητα παράτασης της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς, καθώς έξι κράτη υποστήριξαν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ελαττωθούν τα διογκωμένα αποθέματα.

Πέντε μέλη του ΟΠΕΚ και το Ομάν στήριξαν την παράταση, ενώ το Κουβέιτ ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες. Οι υπουργοί συναντήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Κουβέιτ και ζήτησαν από το καρτέλ να προτείνει σε ένα μήνα την πιθανότητα παράτασης της μείωσης.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε» την παράταση της συμφωνίας που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Νέλσον Μαρτίνεζ. Το Ιράκ, η Αλγερία και η Ανγκόλα επίσης υποστήριξαν την παράταση. «Έχει νόημα να παρατείνουμε τη συμφωνία για άλλους έξι μήνες», ανέφερε ο Mohammed Al Rumhy, υπουργός Ενέργειας του Ομάν.

Το Κουβέιτ ήταν η πρώτη χώρα που έκανε αυτό τον μήνα έκκληση για παράταση της συμφωνίας, με τον υπουργό Πετρελαίου Issam Almarzooq να τονίζει ότι τα αποθέματα έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στο μεταξύ, η επιτροπή συμμόρφωσης των αρμόδιων υπουργών από Κουβέιτ, Αλγερία και Βενεζουέλα, αλλά και τους παραγωγούς ΟΠΕΚ, Ρωσία και Ομάν, ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις τους στην πόλη του Κουβέιτ την Κυριακή, με μια ανακοίνωση όπου ζητούν από το καρτέλ να επαναξιολογήσει την αγορά και να κάνει τον Απρίλιο μια πρόταση για τις μειώσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ υποστήριξε πως είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για παράταση και πως δεν θα προχωρήσει σε κάποια δέσμευση μέχρι τον Απρίλιο. Η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την αγορά, τα αποθέματα και την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, τόνισε ο Νόβακ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στα συμφωνηθέντα ήταν 106% τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ήταν για τη Ρωσία και τους άλλους παραγωγούς εκτός του καρτέλ στο 64%. Ως εκ τούτου, η συνολική συμμόρφωση διαμορφώθηκε στο 94%, τόνισε ο Almarzooq την Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v