Πιστωτική φούσκα φοβάται η BoE

Μια άνοδος πάνω από 10% στην καταναλωτική πίστωση στα τέλη του '16 έχει ανησυχήσει την BoE. Οι Βρετανοί στρέφονται όλο και περισσότερο στο χρέος για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες. Χαλαρότητα στα πιστοδοτικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ζημίες.

Πιστωτική φούσκα φοβάται η BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αξιολογήσει τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών, έπειτα από μια αύξηση στον δανεισμό των καταναλωτών. Πρόκειται για μια ένδειξη πως οι αξιωματούχοι γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί απέναντι στην πιθανότητα το χρέος των νοικοκυριών να επιβάλει κίνδυνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε τριμηνιαία αξιολόγησή της, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως η ραγδαία ανάπτυξη στην καταναλωτική πίστωση θα μπορούσε να πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που τα χαλαρά πιστοδοτικά κριτήρια οδηγήσουν σε βαριές απώλειες για τις τράπεζες από τη συσσώρευση δανείων.

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε πως τα πιστοδοτικά κριτήρια «θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά» και ότι ο βραχίονας της BoE που επιβλέπει τις τράπεζες έχει ξεκινήσει αξιολόγηση με την οποία θα εξετάσει τις πρακτικές των ιδρυμάτων.

Η κίνηση αυτή ήρθε αφότου στοιχεία έδειξαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές δείχνουν να στρέφονται όλο και περισσότερο στο χρέος για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους, εν μέσω ισχνής ανάπτυξης μισθών και επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Ο δανεισμός χωρίς εξασφαλίσεις αυξήθηκε σε ετήσιους όρους πάνω από 10% τους τελευταίους μήνες του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της BoE.

Ακόμη, η αρμόδια επιτροπή της τράπεζας ανέφερε σήμερα ότι η βρετανική έξοδος από την ΕΕ πιθανώς ενέχει κινδύνους και ότι συνεργάζεται με τις τράπεζες για να τους περιορίσει. Όπως πρόσθεσε, τα ιδρύματα θα πρέπει να έχουν καταστρώσει σχέδια για να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία πιθανών εκβάσεων από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v