Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη Apple σε μάχη με αυστραλιανές τράπεζες

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Αυστραλίας πήρε απόφαση, την πρώτη στο είδος της, με την οποία εμποδίζει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να εισάγουν τις εφαρμογές τους για ηλεκτρονικές πληρωμές στις συσκευές της Apple.

Νίκη Apple σε μάχη με αυστραλιανές τράπεζες

Η Apple κέρδισε μια μάχη στον παγκόσμιο «πόλεμό» της, την προσπάθεια να εμποδίσει τράπεζες να εισάγουν τις δικές τους υπηρεσίες πληρωμών από κινητά, στις συσκευές της. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αρμόδιες αυστραλιανές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν στα ιδρύματα της χώρας να διαπραγματεύονται συλλογικά για πρόσβαση.

Η απόφαση από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Αυστραλίας, η πρώτη στο είδος της, θα εμποδίσει τις τράπεζες να εισάγουν τις εφαρμογές κινητών πληρωμών στα iPhones και Applewatches που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανέπαφες πληρωμές, αντί της υπηρεσίας Apple Wallet.

Όπως εξηγεί το πρακτορείο, οι τράπεζες προσπαθούσαν να κάνουν τους πελάτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τις δικές τους εφαρμογές, πιθανώς «ξεκλειδώνοντας» μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς ανέπαφων πληρωμών της Αυστραλίας, η οποία εκτιμάται στα 84 δισ. δολάρια το χρόνο.

«Θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις», ανέφερε στο Reuters ο Rod Sims, πρόεδρος της αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών, αναφερόμενος στην απόφαση, μετά τη δημοσιοποίησή της.

«Αν άλλες αρχές χρειάζεται να το εξετάσουν αυτό (…) τουλάχιστον βγάλαμε κάτι προς τα έξω από όπου μπορούν να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.

Μια νίκη για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας σε αυτή την υπόθεση -στις οποίες αντιστοιχούν τα δύο τρίτα της αγοράς πιστωτικών καρτών της χώρας- θα τους έδινε περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ και θα μπορούσε να πυροδοτήσει παρόμοιες εκκλήσεις προς ρυθμιστικές αρχές σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο, για πρόσβαση στα συστήματα της Apple.

Η αυστραλιανή αρχή φοβήθηκε πως, αν προσέφερε στις τράπεζες αυτή τη δύναμη, θα μπορούσε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός εξαναγκάζοντας την Apple να ενεργήσει σαν την Google της Alphabet, στην οποία ανήκει το πιο ανοικτό λειτουργικό Android που επιτρέπει ανέπαφες πληρωμές από μεμονωμένες εφαρμογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v