Β.Κορέα: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αν το θέλει οΤραμπ

Έτοιμη για προληπτική επίθεση αν οι ΗΠΑ δείξουν οποιοδήποτε σημάδι απερίσκεπτης στρατιωτικής επιθετικότητας δηλώνει η Πιονγκγιάνγκ, μετά τις πληροφορίες οτι η Ουάσινγκτον εξετάσει στρατιωτικές επολογές στη Β. Κορέα. Για πόλεμο «ανά πάσα στιγμή» προειδοποιεί η Κίνα.

Β.Κορέα: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αν το θέλει οΤραμπ

Τα tweets του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» ενός «φαύλου κύκλου» εντάσεων στη χερσόνησο της Κορέας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Assosicated Press ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας.

Αν οι ΗΠΑ δείξουν οποιοδήποτε σημάδι «απερίσκεπτης» στρατιωτικής επιθετικότητας, τότε η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να εξαπολύσει δική της προληπτική επίθεση. Ο αντιπρόεδρος Hang Song Ryol είπε πως η Πιονγκγιάνγκ έχει καταλήξει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «πιο φαύλη και πιο επιθετική» απ’ ότι αυτή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε «ποιότητα και ποσότητα» και είπε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο αν αυτό θέλει ο Τραμπ.

Οι εντάσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον χρονολογούνται από την εποχή του προέδρου Χάρι Τρούμαν και τον Πόλεμο της Κορέας το 1950-1953, που έληξε σε ανακωχή αλλά όχι ειρηνευτική συμφωνία. Όμως οι εντάσεις κλιμακώνονται ταχύτατα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο.

Οι φετινές κοινές πολεμικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, με το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να επιστρέφει στα ύδατα ανοικτά της Κορέας και τις εικόνες από αμερικανικούς δορυφόρους να υποδηλώνουν πως ο Βορράς θα μπορούσε να διενεργήσει μια ακόμα υπόγεια πυρηνικό δοκιμή ανά πάσα στιγμή.

Η Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε πρόσφατα βαλλιστικό πύραυλο και ισχυρίζεται πως βρίσκεται κοντά στην τελειοποίηση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και πυρηνικής κεφαλής που θα μπορούσε να πλήξει το εσωτερικό των ΗΠΑ. Πολλοί ειδήμονες πιστεύουν πως με αυτόν τον ρυθμό δοκιμών η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το ορόσημο –που θα άλλαζε το παιχνίδι- μέσα σε λίγα χρόνια, και υπό την προεδρία του Τραμπ. Παρά τις αναφορές ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει στρατιωτικές ενέργειες αν ο Βορράς προχωρήσει σε μια ακόμα πυρηνική δοκιμή, ο κ. Han δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η δοκιμή στο κοντινό μέλλον.

«Αυτό είναι κάτι που αποφασίζει το αρχηγείο μας», είπε, δίνοντας συνέντευξη στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία προετοιμάζεται για μια σημαντική γιορτή – και ίσως μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση- αύριο Σάββατο.

«Σε χρόνο και τόπο που το αρχηγείο θεωρήσει απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί». Ο Βορράς διενήργησε πέρυσι δυο τέτοιες δοκιμές. Η πρώτη ήταν, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, δοκιμή βόμβας υδρογόνου και η δεύτερη ήταν η πιο ισχυρή που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα.

Οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας εξοργίζουν διαρκώς τη Βόρεια Κορέα, η οποία τις θεωρεί πρόβα εισβολής. Η Ούασινγκτον και η Σεούλ το αρνούνται, όμως οι αναφορές πως στις ασκήσεις περιλαμβάνονται «πλήγματα αποκεφαλισμού» με στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας έχουν εξοργίσει την Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με τον κ. Han, τα tweets του Τραμπ έχουν «ρίξει λάδι στη φωτιά».

Σε ανάρτησή του στο Twitter την Μ. Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως ο Βορράς «πάει γυρεύοντας» και επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερες πιέσεις στη Β. Κορέα από το Πεκίνο. Ο Τραμπ έχει απειλήσει πως αν το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να κάνει περισσότερα για να πιέσει τη Β. Κορέα, τότε οι ΗΠΑ ίσως πάρουν το θέμα στα χέρια τους.

«Ο Τραμπ πάντα προκαλεί με τα επιθετικά του λόγια», σύμφωνα με τον κ. Han. «Δεν είναι Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αλλά οι ΗΠΑ και ο Τραμπ που κάνουν φασαρίες». «Θα πάμε σε πόλεμο αν το επιλέξουν» πρόσθεσε.

Με «ανηλεή καταστροφή» των ΗΠΑ απειλεί η Β. Κορέα

Νωρίτερα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας απείλησε με «ανηλεή καταστροφή» των ΗΠΑ αν η Ουάσινγκτον επιλέξει να επιτεθεί, καθώς ομάδα αμερικανικών αεροπλανοφόρων πλέει προς την περιοχή εν μέσω φόβων πως η Β. Κορέα μπορεί να προχωρήσει σε έκτη δοκιμή πυρηνικών όπλων.

«Η σκληρότερη αντίδρασή μας έναντι των ΗΠΑ και των ναυτικών δυνάμεών της θα ληφθεί με τέτοιο ανηλεή τρόπο που δεν θα επιτρέψει στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός της Β. Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Για πόλεμο «ανά πάσα στιγμή» προειδοποιεί η Κίνα

Εν τω μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε σήμερα μπορεί «ανά πάσα στιγμή» να υπάρξει σύγκρουση, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας νικητής.

«Τελευταία έχουν αυξηθεί οι εντάσεις… και υπάρχει η αίσθηση ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει σύγκρουση ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi. «Αν προκύψει πόλεμος, το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι θα χάσουν και δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό, είπε πως οποιαδήποτε πλευρά προκαλέσει τη σύγκρουση «πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα».

Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο να φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, ενώ τόνισε πως η βία δεν αποτελεί λύση για την κατάσταση στην Κορέα.

ΗΠΑ: Εξετάζουμε τις στρατιωτικές επιλογές

Όπως δήλωσε χθες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ εξετάζουν τις στρατιωτικές τους επιλογές για να απαντήσουν στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει ότι η Πιόνγκγιανγκ θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή είτε βαλλιστικού είτε πυρηνικού πυραύλου και το μόνο ερώτημα είναι το «πότε».

«Ήδη εξετάζονται οι στρατιωτικές επιλογές», δήλωσε ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμώντας ότι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού ή πυρηνικού πυραύλου είναι «πιθανή», ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν: «Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει, συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμά του, συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Με αυτό το καθεστώς το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά απλώς πότε».

«Φυσικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών κρατούν ενήμερους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.

Και στρατιωτικά πλήγματα

Σύμφωνα με το NBC News, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να διατάξει να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.

«Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.

Χθες ο Τραμπ διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στο Αφγανιστάν—για πρώτη φορά—μια βόμβα τεράστιας ισχύος, τη MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από αμερικανούς στρατιωτικούς). Στόχος ήταν ένα σύστημα υπόγειων στοών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ είπε πως δεν τον ενδιαφέρει αν η ρίψη της MOAB στο Αφγανιστάν έστειλε ένα μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται πως πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

Εξάλλου,  ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την Κυριακή, τονίζοντας την δέσμευση της χώρας του προς τη Σεούλ. Με την επίσκεψη αυτή ο Πενς ξεκινά την πρώτη του περιοδεία ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ασία.

Η Πιονγκγιάγκ επικρίνει τις ΗΠΑ για τη μεταφορά «τεράστιων πυρηνικών στοιχείων»
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Η ένταση έχει οξυνθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».

«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αύριο Σάββατο είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.

Η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Σχέδιο εκκένωσης επεξεργάζεται η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας συζήτησε σχέδια για την εκκένωση των περίπου 60.000 πολιτών της χώρας από τη Ν. Κορέα στην περίπτωση κρίσης, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.

Πέραν των εμπορικών πλοίων και αεροσκαφών, η Ιαπωνία θα ήθελε να στείλει και στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να βοηθήσουν στην εκκένωση εάν συμφωνούσε και η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης, στη χθεσινή του σύσκεψη, το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα πιθανό κύμα προσφύγων από τη Β. Κορέα στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων μπορεί να βρίσκονται και κατάσκοποι και πράκτορες της Β. Κορέας, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα πως η κυβέρνηση πάντα συλλέγει και αναλύει πληροφορίες για τις κινήσεις της Β. Κορέας αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες. «Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε στενή επφαή με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορές και εκτός του ότι καλούμε τον Βορρά να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και να τηρήσει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες του λαού μας», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v