Σόιμπλε: Πιο «ρεαλιστική» η Αθήνα από το ΔΝΤ

Εξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αν υλοποιήσει το 50% των μεταρρυθμίσεων, βλέπει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Tα όποια νέα προγράμματα στήριξης μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υποστήριξε.

Σόιμπλε: Πιο «ρεαλιστική» η Αθήνα από το ΔΝΤ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

O διάλογος του Σόιμπλε με τον Τζον Λίπσκι, όπως τον μεταδίδει ο Μ. Ιγνατίου:

– Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

Ναι, ναι, είμαι.

– Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά;

… (γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές.

Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι Οk, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές, γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσα συνέβησαν, η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό, αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus