Ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη προαναγγέλλουν οι δείκτες PMI

Τα εξαιρετικά θετικά στοιχεία υπαινίσσονται ανάπτυξη 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ παραπάνω του 0,4% που αναμένουν οι αναλυτές. Πολύ καλές οι επιδόσεις στην ευρωζώνη, αν και η δραστηριότητα στη Γερμανία βρέθηκε σε χαμηλά δύο μηνών.

Ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη προαναγγέλλουν οι δείκτες PMI

Με ισχυρή και παρατεταμένη ανάπτυξη ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης, όπως φαίνεται από τους δείκτες PMI που δείχνουν πως η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών και οι παραγγελίες παρέμειναν εύρωστες.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της IHS Markit «σκαρφάλωσε» στο 56,7 τον Απρίλιο από 56,4 τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την υψηλότερη ανάγνωση από τον Απρίλιο του 2011.

Η ανάγνωση συνάδει με την πρόβλεψη του πιο αισιόδοξου από τους forecasters του Reuters, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν υποχώρηση σε 56,3.

«Η ισχύς της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο μας εξέπληξε και αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Είναι μια ανάπτυξη με πολύ ευρεία βάση», εξήγησε ο Chris Williamson, ανώτατος επιχειρηματικός οικονομολόγος στη Markit.

«Υπάρχει μια καλή προοπτική για τη χρονιά -φαίνεται πως η ανάκαμψη είναι παρατεταμένη. Με νούμερα σαν αυτά ο κόσμος θα αρχίσει να αναβαθμίζει τις προβλέψεις του», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο οικονομολόγος ανέφερε ότι τα τελευταία αυτά στοιχεία, αν έχουν διάρκεια, υπαινίσσονται οικονομική ανάπτυξη 0,7% για το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή πολύ παραπάνω του 0,4% που προέβλεψαν χθες οι αναλυτές του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 56,8 τον Απρίλιο από 56,2 τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων για 56. Η ανάγνωση είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.

Ο υποδείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε σε 58 από 57,5 τον Μάρτιο, επίσης στα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2011. Ο υποδείκτης για τη μελλοντική παραγωγή του τομέα διαμορφώθηκε σε 66,9 από 66,6 τον Μάρτιο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε σε 56,2, από 56 τον Μάρτιο και έναντι μέσης πρόβλεψης για 56, άλλη μία μέτρηση που άγγιξε τα υψηλότερά της από τον Απρίλιο του 2011.

Ο υποδείκτης για την απασχόληση στον τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο 54,4, ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2007. 

Πάντως, σύμφωνα με το MarketWatch, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τον γερμανικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στο 58,2. Ο PMI υπηρεσιών για τη χώρα επίσης κινήθηκε καθοδικά σε 54,7, ενώ το ίδιο και ο σύνθετος δείκτης, στο 56,3. Και οι τρεις μετρήσεις βρέθηκαν σε χαμηλά δύο μηνών.

Αντίθετα, για τη Γαλλία, ο σύνθετος PMI εκτοξεύτηκε σε υψηλά 71 μηνών, στο 57,4. Ο δείκτης για τη μεταποίηση βρέθηκε σε υψηλά 72 μηνών, στο 55,1, και ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 57,7, σε υψηλά 71 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus