Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονομαχία Μακρόν-Λεπέν για την Προεδρία

Γυρνάμε σελίδα δηλώνει ο Εμ. Μακρόν, που κέρδισε την υποστήριξη δυο ανταγωνιστών του και φαντάζει το απόλυτο φαβορί. Ψήφο κατά της παγκοσμιοποίησης ζητά η ακροδεξιά υποψήφια για το β' γύρο.

Μονομαχία Μακρόν-Λεπέν για την Προεδρία

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα δώσουν τη μάχη για το γαλλικό Προεδρικό θώκο στις 7 Μαϊου μετά την επικράτησή τους στον πρώτο γύρο την Κυριακή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών, με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων ο Μακρόν συγκεντρώνει 23,86% και η Λεπέν το 21,43%. Το ποσοστό του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν κινείται στο 19,94% και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν στο 19,62%.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μακρόν προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για επικράτηση στο δεύτερο γύρο (οι πρώτες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά 62-64% έναντι 36-28% για τη Λεπέν), καθώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έλαβε την στήριξη βασικών υποψηφίων όπως ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Μπενουά Αμόν, σε μια συσπείρωση απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφιο. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του αριστερού Μελανσόν να μην στηρίξει κάποιον υποψήφιο στο δεύτερο γύρο.    

Τα αποτελέσματα προκαλούν ανακούφιση στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να στέλνουν το ευρώ σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων, διαβλέποντας επικράτηση του φιλοευρωπαϊκού Μακρόν. 

Μακρόν: Γυρνάμε σελίδα

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

«Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.

Λεπέν: Βγάλτε με Πρόεδρο για να απελευθερώσω τη Γαλλία

Στις πρώτες δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και την ευγνωμοσύνη της προς τον γαλλικό λαό τον οποίο κάλεσε να την στητρίξει στον δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν:

«Με ταπεινότητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα και την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας.

Το σύστημα με όλα τα μέσα προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες.

Είμαι η υποψήφια του λαού. καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπερασπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία.»

Στηρίζουν Μακρόν στο β' γύρο Φιγιόν και Αμόν

Ο δεξιός ηγέτης Φρανσουά Φιγιόν με δήλωσή του παραδέχτηκε την ήττα του και δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Μακρόν στο β' γύρο. «Η αποχή δεν είναι επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν δεν έδωσε επίσημη γραμμή στήριξης σε κάποιον από τους δυο υποψηφίους. «Οταν γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα, θα τα σεβαστούμε. Οι ψηφοφόροι μας θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποιο είναι το καθήκον τους», δήλωσε. 

Εν τω μεταξύ, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πρωτιά Μακρόν στα exit polls

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το France 24 και η Ipsos, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 23,7% και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 21,7%. Τρίτος έρχεται ο Φιγιόν ενώ ακολουθεί ο Μελανσόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IfopOpinion για το Paris Match, ο Μακρόν λαμβάνει 23,8% και η Λεπέν 21,6% με τον Φιγιον στο 20,3% και τον Μελανσόν στο 19,6%. 

 

Γύρω στο 20% η αποχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία στο 78,23%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με δυο έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v