Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Επιτροπή Βασιλείας «παγώνει» την εισαγωγή νέων κανονισμών

Στην αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που προώθησε την τελευταία οκταετία θα επικεντρωθεί η Επιτροπή της Βασιλείας. Δεν θα προωθήσει νέους κανονισμούς ως το 2019.

Η Επιτροπή Βασιλείας «παγώνει» την εισαγωγή νέων κανονισμών

Oι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων τραπεζικών κανονισμών υποσχέθηκαν να μην προχωρήσουν στον σχεδιασμό νέων πολιτικών ως το 2019, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση.

Η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι προτεραιότητές της για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι να ολοκληρώσει τη διόρθωση των υφιστάμενων κανονισμών. Ωστόσο, δεν θα προωθήσει νέα μεγάλα σχέδια, μέχρι να αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε την προηγούμενη οκταετία.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η τραπεζική βιομηχανία θα καλωσορίσει την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής. Ανώτατα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι πρέπει να υπάρξει μια παύση στις αλλαγές των ρυθμίσεων στην τραπεζική αγορά, λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή της Βασιλείας αναφέρει:

«Μια σημαντική προτεραιότητα για την Επιτροπή είναι να συνεχίσει να παρακολουθεί τα κυκλικά και διαρθρωτικά ρίσκα που ανακύπτουν, τις αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και τις καινοτόμες συναλλαγές ή τις τεχνικές ρυθμιστικού αρμπιτράζ, οι οποίες μπορεί να είναι αντίθετες με τον στόχο ή το πνεύμα του πλαισίου της Βασιλείας. Η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια συστηματική μίκρο και μακρο-προληπτική προσέγγιση στην παρακολούθηση των εξελίξεων αυτών, που θα βοηθήσει την Επιτροπή να εξετάσει αν απαιτούνται νέες πολιτικές ή αντιδράσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να αξιολογεί τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε μετά την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v