Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο αντιπαράθεσης για Ρωσία και Δύση η ΠΓΔΜ

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών των Βαλκανίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δήλωσαν πως τα γεγονότα δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία.

Πεδίο αντιπαράθεσης για Ρωσία και Δύση η ΠΓΔΜ

Η νύχτα βίας στην ΠΓΔΜ, με διαδηλωτές να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της χώρας και να επιτίθενται κατά βουλευτών, προκάλεσε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών των Βαλκανίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δήλωσαν πως τα γεγονότα δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία.

Οι εντάσεις στην ΠΓΔΜ και οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν ισχυρά κράτη, έχουν προκαλέσει ανησυχία πως η χώρα μπορεί να γίνει ένα ακόμα σημείο τριβής στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, σχολιάζει η Washington Post.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται τα τελευταία δυο χρόνια στην ΠΓΔΜ και η χώρα κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα επεισόδια της Πέμπτης προκλήθηκαν από τις διαφωνίες αναφορικά με την εκλογή νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100 ανθρώπων.

Μέχρι την Παρασκευή, οι σκηνές χάους της προηγούμενης νύχτας μετατράπηκαν σε πεδίο λεκτικής μάχης μεταξύ πολιτικών αντιπάλων κομμάτων, παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία από το εξωτερικό. Το βράδυ, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το αρχηγείο της Ευρωπαϊκής αποστολής στα Σκόπια, ζητώντας νέες εκλογές.

Ο τραυματισμένος επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (αντιπολίτευση) Zoran Zaev κατηγόρησε αυτούς που του επιτέθηκαν για απόπειρα δολοφονίας με την εισβολή τους στο κοινοβούλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός Nikola Gruevski, υποστηρικτές του οποίου ήταν μεταξύ του όχλου που εισέβαλε στο κτήριο την Πέμπτη, εξέφρασε τη λύπη του για τα βίαια επεισόδια, όμως κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του για υποκίνηση της βίας με την προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία.

«Η απληστία για κατάληξη της εξουσίας με κάθε κόστος είναι η άμεση αιτία που οδήγησε σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση, και αυτοί φέρουν την ευθύνη», είπε ο κ. Gruevski, κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες για παραβίαση του Συντάγματος με την εκλογή νέου εκπροσώπου παρά το πολύμηνο αδιέξοδο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ καταδίκασαν ταχύτατα τη βία και αναγνώρισαν τον νέο εκπρόσωπο, Talat Xhaferi, πρώην υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ.  Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια καταδίκασε τη βία, δηλώνοντας πως θα συνεργαστεί με τον Xhaveri «για να στηρίξουμε τη Δημοκρατία και να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Μακεδονίας».

Η Ρωσία όμως είχε εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα γεγονότα. «Η αντιπολίτευση, που έχασε τις βουλευτικές εκλογές, προσπάθησε στην πραγματικότητα να καταλάβει την εξουσία στη χώρα δια της βίας, έχοντας εσκεμμένα εκλέξει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με μια θρασύτατη παραβίαση των εδραιωμένων διαδικασιών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Ανέδειξε την ταχύτητα με την οποία οι εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ αναγνώρισαν τη νομιμότητα του Xhaferi και σημείωσε το παρελθόν του ως διοικητή ανταρτών στην ένοπλη εξέγερση των Αλβανών ανταρτών το 2001 που ήθελαν να έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα στην ΠΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v