Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη η τιμή του αβοκάντο λόγω μειωμένης σοδειάς

Οι τιμές του αβοκάντο έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αυξημένης ζήτησης διεθνώς. Μειωμένη η σοδειά στην Λατινική Αμερική.

Στα ύψη η τιμή του αβοκάντο λόγω μειωμένης σοδειάς

Οι λάτρεις του αβοκάντο θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές του καρπού έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Με την προσφορά από την Λατινική Αμερική να έχει περιοριστεί και τη ζήτηση να είναι υψηλότερη από ποτέ, η τιμή για ορισμένες ποικιλίες έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ένα κουτί 10 κιλών αβοκάντο από το Μεξικό κοστίζει κοντά στα 28 δολάρια, ποσό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι με βάση τα στοιχεία του Bloomberg.

H αμερικάνικη αγορά, στην οποία γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση, είναι αντιμέτωπη με μια πτώση 50 με 60% στην παραγωγή αβοκάντο της Καλιφόρνια λόγω του κακού καιρού. Την ίδια στιγμή η βασική πηγή των εισαγωγών της, το Μεξικό, αναμένει μια πτώση 20% στην παραγωγή. «Οι ΗΠΑ χρειάζονται επιπλέον αβοκάντο και το Περού αναμένεται να μεταφέρει εκεί την παραγωγή του, λόγω των υψηλότερων τιμών» δήλωσε στους Financial Times στέλεχος προμηθευτικής εταιρείας.

Η πτώση της παραγωγής καταγράφεται σε μια στιγμή αυξημένης ζήτησης. Η κατανάλωση στην Ευρώπη παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της τάσης για πιο υγιεινή και ελαφριά διατροφή.

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερη όρεξη για το πράσινο φρούτο εμφανίζουν οι καταναλωτές στην Τουρκία και στην Κίνα. Οι εξαγωγές αβοκάντο από τη Λατινική Αμερική στην Κίνα αυξάνονται κατά 250% κάθε χρόνο.

«Παρατηρείται μια έκρηξη στη ζήτηση» ανέφερε στους F.T. στέλεχος της Agora America, που εξάγει γκουακαμόλε από το Μεξικό στην Ευρώπη και στην Ασία.

Όπως μεταδίδει το BBC, η έλλειψη αβοκάντο στην αγορά έπληξε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ, με την Subway να σταματάει να βάζει φρέσκο αβοκάντο στα σάντουϊτς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v