Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησαν οι προσπάθειες για τραπεζική ένωση

Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ Γερμανίας και των άλλων κρατών-μελών στέκονται ως το σημαντικότερο εμπόδιο στην προσπάθεια για «χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση». Περισσότερη πρόοδο θέλει η ΕΚΤ.

Κόλλησαν οι προσπάθειες για τραπεζική ένωση

Η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη «κόλλησε» πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παροτρύνει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας πλήρους τραπεζικής ένωσης στο μπλοκ.

Στην τελευταία έκθεσή της, σημειώνουν οι Financial Times, για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες των 19 κρατών-μελών, αναφέρει ότι σταμάτησε η εντατική πρόοδος που είχε σημειωθεί τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το γεγονός αποδίδει η κεντρική τράπεζα, μεταξύ άλλων, στη διαφορετική οικονομική εικόνα των επιμέρους κρατών και την πολιτική αβεβαιότητα.

Η προσπάθεια για μεγαλύτερο διαμοιρασμό ρίσκου θεωρείται «κλειδί» για τη δυνατότητα της ευρωζώνης να αντισταθεί σε μελλοντικά οικονομικά σοκ, τραπεζικά προβλήματα και πιθανές υφέσεις.

Μετά την κρίση του 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια για τραπεζική ένωση που στο τέλος θα έφτανε στη συνολική εγγύηση καταθέσεων και κοινές ρυθμίσεις για το σύνολο του κλάδου. Η πρόοδος όμως επηρεάζεται από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ Γερμανίας και των άλλων κρατών-μελών.

«Η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών είναι χωρίς αμφιβολία οι δύο κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v