Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματά η Σουηδία την έρευνα κατά του Ασάνζ

Ο ιδρυτής των WikiLeaks ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Εχω δικαίωμα στο άσυλο, υποστήριξε ο Ασάνζ. Ετοιμός να συζητήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σταματά η Σουηδία την έρευνα κατά του Ασάνζ

Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως σταματούν την προκαταρκτική έρευνα κατά του ιδρυτή των WikiLeaks Τζ. Ασανζ, η οποία αφορούσε σε υπόθεση βιασμού.

Η κίνηση γίνεται, όπως μεταδίδει το BBC, πριν την εξέταση από τη δικαιοσύνη της χώρας αιτήματος των δικηγόρων του Ασανζ να αποσύρει η Σουηδία το πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Φοβάται ότι αν γίνει αυτό, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που έχει βγάλει στο φως της δημοσιότητας και τα οποία αποκαλύπτουν μυστικά των στρατιωτικών και διπλωματικών υπηρεσιών της υπερδύναμης. 

O δικηγόρος του Ασανζ Pet Samuelsson μίλησε για «απόλυτη νίκη» και συμπλήρωσε ότι είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε θέλει. Ωστόσο η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας, σε δική της ανακοίνωση, σημείωσε ότι είναι «υποχρεωμένη» να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2012 από βρετανικό δικαστήριο, αφότου ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν εμφανίστηκε για να παραδοθεί στις αρχές. Ωστόσο παράλληλα σημείωσε ότι είναι έτοιμη να χειριστεί το θέμα ως «χαμηλής προτεραιότητας», δεδομένου ότι κατέπεσαν οι βασικότερες από τις κατηγορίες. 

Αλλη δικηγόρος του Ασανζ διευκρίνισε ότι ο τελευταίος πιθανότατα θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από τις βρετανικές αρχές ότι δεν θα συλληφθεί για άλλο λόγο πριν αποχωρήσει από την πρεσβεία. Τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι αναζητούν διευκρινίσεις από το Λονδίνο για το εάν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ και όπως σημειώνουν, «η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το εάν έχει λάβει ήδη αίτημα έκδοσης».

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, το τέλος της έρευνας για την υπόθεση βιασμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ασανζ «καθάρισε». Το υπουργείο Δικαιοσύνης επανεξέταζε την προηγούμενη εβδομάδα το εάν θα απαγγείλει κατηγορίες για τον ρόλο του στην αποκάλυψη άκρως απόρρητων πληροφοριών.

«Ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει»

Aπό την πρεσβεία του Ισημερινού όπου παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια, o κ. Ασάνζ δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδότησε μια "σημαντική νίκη" για τον ίδιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό, μια χώρα η οποία στάθηκε στο πλευρό του παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε. Σημείωσε επίσης ότι παρά αυτή τη "σημαντική νίκη" ο αγώνας του όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά "ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει". Διαμήνυσε επίσης ότι ο ιστότοπός του θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα.

"Έχω δικαίωμα στο άσυλο" τόνισε, μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής αστυνομίας ότι μπορεί να τον συλλάβει επειδή ζήτησε άσυλο είναι αβάσιμος και είπε πως ελπίζει να ξεκινήσει ένας "διάλογος" με τις βρετανικές αρχές για το μέλλον του. Υπενθύμισε όμως ότι το Λονδίνο αρνείται μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα συζητούσε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v