Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s στην Πορτογαλία

H Moody’s εκτιμά πως η πτωτική πορεία του χρέους θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει σημειώσει σταθερά βήματα προόδου στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και στην τόνωση της ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η Moody’s.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, ο λόγος του πορτογαλικού χρέους προς το ΑΕΠ, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά της Ελλάδας, θα αρχίσει να υποχωρεί φέτος από το 130%.

Η χώρα της Ιβηρικής ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά με έλλειμμα κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, η Moody's αναμένει ότι η πορτογαλική οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,7% φέτος, τον υψηλότερο ρυθμό από τότε που η Πορτογαλία ζήτησε πακέτο διάσωσης το 2010.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Moody’s εκτιμά πως η πτωτική πορεία του χρέους θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Μια πολύ ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα είναι ωφέλιμη και για την αξιολόγηση, καθώς θα είναι ένδειξη ότι οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια αποδίδουν καρπούς, επιτρέποντας ένα υψηλότερο βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, με θετικό αντίκτυπο για την πορεία του χρέους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Moody’s αξιολογεί την Πορτογαλία με «Ba1», ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v