Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Σ. Αραβία για «δουλειές» ο Ντόναλντ Τραμπ

Το Ριάντ ο πρώτος σταθμός της παρθενικής διεθνούς περιοδίας του Τραμπ. Θα εκφωνίσει λόγο και για το... Ισλάμ. Άνω των 350 δισ. οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, λέει ο Τίλλερσον.

Στη Σ. Αραβία για «δουλειές» ο Ντόναλντ Τραμπ

Παρά τη ρητορική του για τους Μουσουλμάνους και τις Μουσουλμανικές χώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τη Σαουδική Αραβία ως τον πρώτο σταθμό στην "παρθενική" περιοδία του στο εξωτερικό, όπου μάλιστα θα εκφωνίσει λόγο και για το Ισλάμ. 

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει πει πως στο ταξίδι αυτό θα ολοκληρωθούν πολιτικές και εμπορικές συμφωνίες και πως η επίσκεψη θα συμβάλει στο να ενισχυθεί η κοινή μάχη κατά των Ισλαμιστών μαχητών.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ευελπιστεί πως το ταξίδι θα στρέψει την προσοχή από τις εγχώριες πολιτικές αναταράξεις, στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Σαουδική Αραβία έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την προεδρία του Τραμπ, καθώς θεωρούσε την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα υπερβολικά ήπια έναντι του Ιράν και ψυχρή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ριάντ.

Ο Τραμπ έφθασε το πρωί στο Ριάντ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθε το Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τον οποίο συνάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος νωρίς το απόγευμα, κάλεσε σε "μια νέα εταιρική σχέση" μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών χωρών, των οποίων πολλοί ηγέτες θα βρίσκονται αύριο, Κυριακή στο Ριάντ.

Ο Λευκός Οίκος ζητεί μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών του Κόλπου στην καταπολέμηση αυτών που ο Τραμπ αποκαλεί "ισλαμιστές ριζοσπάστες τρομοκράτες".

Αύριο στο Ριάντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφωνήσει ενώπιον περίπου 50 ηγετών μουσουλμανικών χωρών ομιλία στην οποία θα υπογραμμίζει τις "ελπίδες" του για ένα "ειρηνικό όραμα" του Ισλάμ. Αυτή η σύνοδος κορυφής "ευλογήθηκε" από τον ιμάμη της Μέκκας.

Τίλλερσον: Για την "κακή ιρανική επιρροή" οι συμφωνίες ΗΠΑ-Σ. Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι οι αμυντικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν «την κακή ιρανική επιρροή».

Απευθυνόμενος δε στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ζήτησε την διάλυση του ιρανικού «τρομοκρατικού δικτύου» και τον τερματισμό των ιρανικών δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον έχει την πρόθεση να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει την ιρανική ανάμειξη στην Συρία και την Υεμένη.

«Δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο για τις προσδοκίες μου. Αλλά ελπίζουμε ότι εάν ο Ροχανί ήθελε να αλλάξει την σχέση του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτά θα έπρεπε να κάνει», πρόσθεσε ο Ρεξ Τίλερσον.

Οι αμυντικές συμφωνίες «έχουν ως στόχο «να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και του συνόλου τη περιοχής του Κόλπου απέναντι στην κακή ιρανική επιρροή και στις απειλές που συνδέονται με τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ιρανικές προεδρικές εκλογές αποτελούν εσωτερική υπόθεση του Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ως προς το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και να σταματήσει «να υποστηρίζει» την τρομοκρατία.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Ουάσινγκτον και Ριάντ υπέγραψαν συμφωνίες ύψους άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι δύο χώρες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών...Η αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

Το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA έκανε λόγο για 34 συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές, χωρίς να δώσει την συνολική τους αξία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα συμβόλαια πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία είναι ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμφωνίες εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Αμερικανικές και σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες –σε διάφορους τομείς, από την υγεία μέχρι το πετρέλαιο και τις στρατιωτικές προμήθειες- ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα.

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco γνωστοποίησε πως υπέγραψε συμφωνίες ύψους 50 δισ. δολαρίων με αμερικανικές εταιρείες, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, είπε πως οι συμφωνίες όλων των εταιρειών ξεπέρασαν συνολικά τα 200 δισ. δολάρια, ενώ  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως οι συμφωνίες ξεπέρασαν τα 350 δισ. δολάρια. 

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες και των δυο χωρών θέλησαν να δείξουν πως οι συζητήσεις ήταν επιτυχημένες, σχολιάζει το Reuters, και έτσι υπήρχε το στοιχείο της επίδειξης στα τεράστια αυτά νούμερα. Κάποιες συμφωνίες είχαν ήδη ανακοινωθεί, ενώ άλλες ήταν μνημόνια κατανόησης που θα απαιτήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθούν.

Ωστόσο, οι συμφωνίες δείχνουν τη «δίψα» της Σαουδικής Αραβίας για ξένα κεφάλαια και τεχνολογία, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν σήμερα, η GE ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνίες ύψους 15 δισ. δολαρίων –που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, κ.α.-  οι οποίες περιλαμβάνουν και αγαθά και υπηρεσίες της GE ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Η Jacobs Engineering θα σχηματίσει κοινοπραξία με την Aramco για τη διαχείριση επιχειρηματικών πρότζεκτς στη Σαουδική Αραβία και η McDermott International θα μεταφέρει μέρος των εγκαταστάσεων κατασκευής πλοίων της από το Ντουμπάι σε ένα νέο ναυπηγικό σύμπλεγμα το οποίο θα δημιουργήσει η Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, καθώς το Ριάντ, που ξοδεύει από τα μεγαλύτερα ποσά παγκοσμίως στην άμυνα, θέλει να αναπτύξει δική της βιομηχανία όπλων αντί να τα εισάγει, αρκετές από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα αφορούσαν στον στρατιωτικό τομέα.

Η Lockheed Martin δήλωσε πως θα στηρίξει την τελική συναρμολόγηση και ολοκλήρωση περίπου 150 ελικοπτέρων S-70 Black Hawk στη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v