Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ο Γκάμπριελ για ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό περιθώριο για επενδύσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κάλεσε το Eurogroup να τηρήσει την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους.

Επιμένει ο Γκάμπριελ για ελάφρυνση χρέους

Νέα έκκληση για ελάφρυνση χρέους απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητώντας παράλληλα να δοθεί στην Ελλάδα το δημοσιονομικό περιθώριο για επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την έρευνα.

Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι το Eurogroup πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε.

«Το 2016 το Eurogroup υποσχέθηκε την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα για το 2018. Οι Έλληνες έχουν επιτύχει απίστευτα πράγματα από τότε» σημείωσε ο πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας πως τώρα είναι η ώρα να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση.

«Έχουν εφαρμόσει τα μέτρα τους. Τώρα είναι ώρα για το ΔΝΤ και το Eurogroup να συμφωνήσουν με την Κομισιόν στο ότι η εξυπηρέτηση χρέους δεν πρέπει να τόσο μεγάλη που να μην απομένει τίποτα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την έρευνα, την εξέλιξη, την εκπαίδευση, τις υποδομές» τόνισε σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, ο Γκάμπριελ δήλωσε στην στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι «στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας» τόνισε, προσθέτοντας, «αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».

Ο Γκάμπριελ, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι «η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί».

Απαντώντας στα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου, δείχνοντας ότι επιμένει στην στρατηγική τόσο όσο, για την οποία έγγραψε το Euro2day.gr την Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια, όπως είπε. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v