Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ

Ειδεχθής και προμελετημένη η επίθεση, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Είκοσι δύο οι νεκροί από την επίθεση, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί ο δράστης. Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ ανέλαβε το ISIS.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Telegram, το ΙSIS ανέφερε πως η επίθεση εκτελέστηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στον συναυλιακό χώρο. «Ενας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια συγκέντρωση των Σταυροφόρων στην πόλη του Μάντσεστερ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ωστόσο, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει αν υπάρχει σύνδεση του ISIS με το τρομοκρατικό χτύπημα. 

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ο ύποπτος για την επίθεση είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί. Ο φερόμενος ως δράστης, γεννήθηκε στο Μάντεστερ και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μεταναστών από τη Λιβύη, η οποία ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε αυτή τη θηριωδία χθες το βράδυ είναι ο Σαλμάν Αμπέντι» είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ, Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάνστεστερ. Μάλιστα η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει έναν 23χρονο που θεωρείται ότι συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί περισσότερες λεπτομέρειες. 

Μέι: Ξέρουμε τον δράστη, ψάχνουμε συνεργούς

Μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως οι αρχές δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας. Όπως πρόσθεσε, ο δράστης ενήργησε μόνος αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν στην προετοιμασία του χτυπήματος. Η αστυνομία εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς, για να συνθέσει μια πλήρη εικόνα του τι συνέβη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κόσμος του Μάντσεστερ έπεσε θύμα ενός σκληρού τρομοκρατικού χτυπήματος», υπογράμμισε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της. Όπως δήλωσε, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει υποστεί η χώρα.

Η Τερέζα Μέι σχολίασε πως όλες οι τρομοκρατικές πράξεις είναι πράξεις δειλών, αλλά η συγκεκριμένη επίθεση ξεχωρίζει για την «αποκρουστική δειλία» που παρουσιάζει. Αναφέρθηκε στο γεγονός πως μεταξύ των θυμάτων ήταν και παιδιά, ενώ επεσήμανε ότι ο δράστης ενήργησε κοντά στην έξοδο, για να στοχοποιήσει περισσότερο κόσμο.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους λαμβάνουν φροντίδα για πιθανώς θανάσιμα τραύματα.

Τι λέει η αστυνομία

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε πως «έχει επαναστατήσει» από το αποκρουστικό τρομοκρατικό χτύπημα. Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Andrew Parker, τόνισε πως «εστιάζουμε αδιάκοπα σε πολλές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή και στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιπαλέψουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας και να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή».

Στους 22 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών και οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 59, από την επίθεση στη Manchester Arena χθες το βράδυ, στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Οπως είπε τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς, «πιστεύουμε σε αυτή τη φάση πως η επίθεση χθες το βράδυ έγινε από έναν άνδρα. Προτεραιότητα είναι να στοιχειοθετήσουμε αν ενεργούσε μόνος ή ως μέρος δικτύου». «Ο δράστης σκοτώθηκε στην αρένα. Πιστεύουμε πως ο δράστης έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίον ενεργοποίησε προκαλώντας αυτή τη θηριωδία», πρόσθεσε.




Μήνυμα συμπόνοιας από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Την βαθύτατη συμπαράστασή της σε όλους όσους έπληξε η τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε η βασίλισσα Ελισάβετ σε ανακοίνωσή της.

«Ολόκληρη η χώρα έχει σοκαριστεί από το θάνατο και τους τραυματισμούς τόσων πολλών ανθρώπων στο Μάντσεστερ εχθές το βράδυ, ενηλίκων και παιδιών, που απλώς απολάμβαναν μια συναυλία», δήλωσε.

«Ξέρω πως μιλώ εξ ονόματος όλων, καθώς εκφράζω τη βαθύτατη συμπαράστασή μου σε όλους όλους επηρεάστηκαν από αυτό το φρικτό γεγονός και ιδιαίτερα στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί», κατέληξε η βασίλισσα.

«Το Μάντσεστερ είναι μόνο η αρχή»

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα λιοντάρια στη σημαία του Ισλαμικού Κράτους θα επιτεθούν σε όλους τους άπιστους και τους προδότες» εμφανίζεται να λέει σε βίντεο ένας υποστηρικτής του ISIS, με καθαρή αγγλική προφορά και καλυμμένο το πρόσωπό του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο ίδιος στο τέλος του βίντεο σηκώνει ένα χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η λέξη «Μάντσεστερ» καθώς και η χθεσινή ημερομηνία, στα αγγλικά.

Το βίντεο αναρτήθηκε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που πραγματοποίησε καμικάζι αυτοκτονίας στο Manchester Arena, όπως αναφέρει το ant1news.gr, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων νέων, στην πλειονότητά τους, ανθρώπων.

Κλειστοί δρόμοι

Σημειώνεται πως μεγάλη περιοχή γύρω από το κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο σταθμός τρένων Βικτόρια, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν θα λειτουργήσει σήμερα. Οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία έκλεισε τον Victoria Coach Station στο Λονδίνο καθώς και τους γύρω δρόμους, σύμφωνα με το BBC, καθώς στο σημείο βρέθηκε ύποπτο πακέτο. «Ερευνάται ένα ύποπτο πακέτο», δήλωσε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Κλειστοί είναι η Buckingham Palace Road και άλλοι δρόμοι. Αργότερα έγινε γνωστό πως δεν υπήρξε κάτι ύποπτο.

Το χρονικό

Η αστυνομία του Μάντσεστερ απάντησε σε αναφορές για έκρηξη λίγο μετά τις 10:35 το βράδυ (ώρα Αγγλίας) στην αρένα του Μάντσεστερ -χωρητικότητας 21.000 ατόμων-, όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια έδινε συναυλία, ενώ στο κοινό βρίσκονταν και πολλά παιδιά.



Μάρτυρας που βρισκόταν στη συναυλία είπε πως ένιωσε μια τεράστια έκρηξη καθώς έφευγε από την αρένα, και ακολούθησαν κραυγές και χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από το κτίριο.



Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει φαν, πολλοί από τους οποίους νεαρής ηλικίας, να φωνάζουν και να τρέχουν για να ξεφύγουν. Δεκάδες γονείς έψαχναν απεγνωσμένα για τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητώντας πληροφορίες.



Εκπρόσωπος της Αριάνα Γκράντε είπε πως η τραγουδίστρια είναι καλά στην υγεία της, ενώ η ίδια δήλωσε με ανάρτησή της στο Twitter συντετριμμένη. «Από τα βάθη της καρδιάς μου, λυπάμαι τόσο πολύ. Δεν έχω λόγια», έγραψε.








Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραλληλίζουν το περιστατικό με τις συντονισμένες επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 από Ισλαμιστές στη συναυλία στο Μπατακλάν και σε άλλες πόλεις του Παρισιού, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 130 άνθρωποι. Δύο Αμερικανοί, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν πως οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι υπεύθυνος για την έκρηξη είναι βομβιστής αυτοκτονίας.  

«Απουσία αποδεικτικών στοιχείων, η επιλογή της τοποθεσίας, ο χρονισμός και ο τρόπος της επίθεσης, υποδηλώνουν πως πρόκειται για τρομοκρατία», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

 

View image on Twitter 



Συμπαράσταση και συλληπητήρια από όλον τον κόσμο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Μακρόν, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει μαζί με την κυβέρνηση και με τις βρετανικές δυνάμεις τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι και θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις της έρευνας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται επίσης η συμπαράσταση της Γαλλίας προς τη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Εντουάρ Φιλίπ, ζήτησε από τους Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά το «αποτρόπαιο  έγκλημα» στο Μάντσεστερ.

«Η πιο άναδρη μορφή τρομοκρατίας έπληξε και πάλι, στοχεύοντας -όπως έγινε στο Παρίσι πριν από περισσότερο από ένα χρόνο- συναυλιακό χώρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Φιλίπ. «Ζητώ από τους συμπολίτες μου να βρίσκονται στη μέγιστη επαγρύπνηση, καθώς αντιμετωπίζουμε μια απειλή που είναι πιο παρούσα από ποτέ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα «τη θλίψη» της και «τον αποτροπιασμό» της για την επίθεση.

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό των Βρετανών», ανέφερε η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μόνο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν τόσο απάνθρωπες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε και αυτός τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Λονδίνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» προς τη Μέι και «καταδίκασε έντονα το κυνικό και απάνθρωπο αυτό έγκλημα», επεσήμανε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι «έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία για θέματα αντιτρομοκρατίας με τους Βρετανούς μας εταίρους σε διμερές επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών», πρόσθετε η ανακοίνωση. 

«Μου σπαράζει την καρδιά να σκέφτομαι ότι, για μία ακόμη φορά, η τρομοκρατία προσπάθησε να εμπνεύσει φόβο εκεί που έπρεπε να υπάρχει χαρά, να σπείρει την διχόνοια εκεί όπου νέοι άνθρωποι και οικογένειες θα έπρεπε να γιορτάζουν μαζί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Σήμερα θρηνούμε μαζί σας. Αύριο θα εργασθούμε στο πλευρό σας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι άνανδρες επιθέσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε τους αυτουργούς τέτοιων άθλιων πράξεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε «υποστήριξη προς τη βρετανική κυβέρνηση, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Αλέξης Τσίπρας: Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης

Την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ καταδικάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και εκφράζει την αλληλεγγύη προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

«Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.


 


Τη λύπη του εξέφρασε με δήλωσή του, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη φρικτή και απάνθρωπη, όπως τη χαρακτήρισε, τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισερχόμενος στην αίθουσα των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που διεξάγεται στη Ρόδο.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη τη δική μου αλλά και των συναδέλφων μου υπουργών που είμαστε εδώ στη Ρόδο, για τη φρικτή και απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Να εκφράσω, άλλη μια φορά, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στις οικογένειες των θυμάτων, στον βρετανικό λαό και στη βρετανική κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της απώλειας νέων παιδιών από την τυφλή τρομοκρατία, εξέφρασε την αλληλεγύη όλων προς τον βρετανικό λαό και τη βρετανική κυβέρνηση και τόνισε ότι γνώμονας όλων των πολιτικών και όλων των ενεργειών πρέπει να είναι η προστασία της αθρώπινης ζωής.

Κατόπιν εισήγησής του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους συμμετέχοντες υπουργούς και υψηλούς αξιωματούχους. Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε, χθες βράδυ, σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον βρετανικό λαό και στην κυβέρνησή του».

Τη λύπη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Βασίλης Κικίλιας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και τη βαθιά του λύπη για τα θύματα της επίθεσης. Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε παράλληλα την αγωνία του για το πού οδεύουμε και ως Ευρώπη, τονίζοντας πως «δυστυχώς είναι ένας άλλος κόσμος πλέον κι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες, στις οποίες πρέπει να δώσουμε απαντήσεις».

Όπως είπε, τόσο στο ευρωπαϊκό πεδίο όσο και στο εσωτερικό και στα θέματα ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως «ο νόμος και η τάξη, δηλαδή η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, η αίσθηση ότι μπορώ να πάω το παιδί μου στην παιδική χαρά, στον βρεφονηπιακό σταθμό και να κυκλοφορήσω ελεύθερος, στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να είναι δεδομένο, όχι ζητούμενο, σε μια Δημοκρατία. Είναι δέσμευσή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανυποψίαστων εφήβων και παιδιών στο Μάντσεστερ. Πρόκειται για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα αδιανόητης νοσηρότητας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βρετανικό λαό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v