Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερέ (ΕΚΤ): Θετικός ο ρόλος των αρνητικών επιτοκίων

Τα αρνητικά επιτόκια συνέβαλαν ξεκάθαρα στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Κερέ (ΕΚΤ): Θετικός ο ρόλος των αρνητικών επιτοκίων

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η μελλοντική καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση τους, δήλωσε την Τρίτη ο Μπενουά Κερέ.

«Όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται. Πιστεύουμε ότι συνολικά συνέβαλαν ξεκάθαρα στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέδριο στο Παρίσι.

«Η τρέχουσα ανάλυση μας για τις δευτερογενείς επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων δείχνει πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τις ενδείξεις που έχουμε δώσει» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν σαν στόχο να αποθαρρύνουν τις τράπεζες να «παρκάρουν» ρευστό στην ΕΚΤ, ώστε να τα διαθέσουν για την χορήγηση δανείων. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες έχουν διαμαρτυρηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη.

Σε συνέντευξη του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κερέ υπογράμμισε πως το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v