Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Βρετανία

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη επιβράδυνση από τα προκαταρκτικά. Πολύ αδύναμη η καταναλωτική δαπάνη, φωτεινό σημείο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Επανεκκινεί σήμερα η προεκλογική εκστρατεία, που είχε ανασταλεί λόγω Μάντσεστερ.

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Βρετανία

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Πρόκειται για προειδοποιητική ένδειξη για την ανάπτυξη ενόψει των γενικών εκλογών στις 8 Ιουνίου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η στατιστική υπηρεσία γνωστοποίησε πως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμησή της, η οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 0,3%, αλλά και ρυθμού 0,7% που κατέγραψε τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2016.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%.

Η ONS πρόσθεσε ότι η καταναλωτική δαπάνη επίσης ήταν πιο αδύναμη απ’ ό,τι αρχικά πιστευόταν, πράγμα που υπογραμμίζει το πώς οι αυξανόμενες τιμές και η αδύναμη ανάπτυξη μισθών πιέζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Το εμπόριο επίσης επηρέασε την ανάπτυξη, καθώς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές παρά την πιο αδύναμη στερλίνα.

Φωτεινό σημείο στάθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία ενισχύθηκε με σταθερό ρυθμό 0,6% στο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως θα χρειαστεί να αυξηθούν οι εταιρικές δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα της οικονομίας, την ώρα που οι καταναλωτές περιορίζονται.

Πάντως, πρόσφατες έρευνες και οικονομικά στοιχεία υπαινίσσονται πως η οικονομία μάλλον ανέκαμψε κάπως στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, μετά το υποτονικό ξεκίνημα έτους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το MarketWatch, η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο ξαναξεκινά σήμερα, αφότου ανεστάλη μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ που σκότωσε 22 ενήλικες και παιδιά και τραυμάτισε πάνω από 50 ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v