Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ παρατείνει τις μειώσεις παραγωγής για εννέα μήνες

Οι περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ παρατείνονται μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. Εξαγωγείς εκτός ΟΠΕΚ εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί καθώς δεν βαθαίνουν οι περικοπές του καρτέλ.

Ο ΟΠΕΚ παρατείνει τις μειώσεις παραγωγής για εννέα μήνες

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν τις περικοπές στην προσφορά πετρελαίου για εννέα μήνες ακόμη, μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με εκπρόσωπο του καρτέλ. Οι μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να αντιπαλέψουν την παγκόσμια υπερπροσφορά στο αργό, αφότου οι τιμές μειώθηκαν στο μισό και τα έσοδα έκαναν βουτιά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση του καρτέλ, οι τιμές του μαύρου χρυσού διατηρούν την προηγούμενη πορεία τους και συνεχίζουν πτωτικά, καθώς στην αγορά είχε ήδη αποκρυσταλλωθεί η παράταση και επενδυτές «ανέμεναν το κάτι παραπάνω», ποντάροντας σε μεγαλύτερες μειώσεις.

Οι μειώσεις πιθανότατα θα διαμοιραστούν και πάλι με περίπου 12 παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Ρωσία, οι οποίοι συμμετείχαν στις μειώσεις ήδη από τον Ιανουάριο.

Οι παραγωγοί εκτός καρτέλ θα συναντηθούν με τα μέλη του Οργανισμού αργότερα σήμερα.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι οι περικοπές έχουν πιέσει το πετρέλαιο και πάλι άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι φέτος, προσφέροντας δημοσιονομική τόνωση στους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στα έσοδα από την ενέργεια και αναγκάστηκαν να «φάνε» από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να κλείσουν τις τρύπες στους προϋπολογισμούς τους.

Η βουτιά στον μαύρο χρυσό, η οποία ξεκίνησε το 2014, εξανάγκασε τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να σφίξουν το ζωνάρι και πυροδότησε αναταράξεις σε πετρελαιοπαραγωγά κράτη, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα και η Νιγηρία.

Η φετινή άνοδος στις τιμές, ωστόσο, έχει προκαλέσει αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ που δεν συμμετέχουν στις μειώσεις, πράγμα που καθυστερεί την εξισορρόπηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Τα αποθέματα «γυροφέρνουν» ακόμη κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v