Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ πρόθυμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Βρετανών μετά το Brexit

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εστιάζουν περισσότερο στην προστασία των Βρετανών μετά το Brexit, αλλά και στο τι σημαίνει το Brexit για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πάντως σε άλλα το μπλοκ δεν κάνει πίσω, πράγμα που δεν θα αρέσει στη Μέι.

Η ΕΕ πρόθυμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Βρετανών μετά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφερθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα πρόνοιας και διαμονής των Βρετανών που ζουν στην ήπειρο μετά το Brexit, όταν ανοίξει τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το Reuters.

«Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών των 27 μελών της ΕΕ, των Βρετανών και των οικογενειών τους που, κατά την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Αποχώρησης ήδη θα απολαμβάνουν δικαιώματα που σχετίζονται με την ελεύθερη μετακίνηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου», έγραψαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε προσχέδιο που αφορά στους αρχικούς στόχους των διαπραγματευτών.

Προηγούμενες διαπραγματευτικές θέσεις του μπλοκ, τόνιζαν ως στόχο των Βρυξελλών την προστασία των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων πολιτών των άλλων 27 μελών που διαμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019 -αν και η Ευρώπη είχε αναφέρει ότι θα υπήρχε ανταπόδοση σε αυτό από την πλευρά του μπλοκ για τους πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανούς στην ήπειρο.

Το προσχέδιο, επάνω στο οποίο θα συζητήσουν οι διπλωμάτες την επόμενη εβδομάδα, περιγράφει λεπτομερώς, όχι μόνο το εύρος των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία που επιθυμεί να προστατεύσει η ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα συγκεκριμενοποιεί το τι μπορεί να σημαίνει το Brexit για τους Βρετανούς -ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό Βρετανών συνταξιούχων που βασίζονται στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για να στηρίξουν την καινούρια τους ζωή υπό τον ισπανικό ήλιο, τονίζει το πρακτορείο.

Διαφοροποιώντας κάπως προηγούμενες διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ και προσφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες, το έγγραφο αναφέρει πως θα πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα της διαμονής και άλλα δικαιώματα των Ευρωπαίων που μετακομίζουν στη Βρετανία -ή και το αντίθετο- μέχρι την ημέρα του Brexit, τα αντίστοιχα δικαιώματα για τις οικογένειές τους, αλλά και δικαιώματα που αυτά τα άτομα θα λάβουν αργότερα.

Για παράδειγμα, κόσμος που μετακομίζει στο εξωτερικό στις 19 Μαρτίου, θα λάβει άδεια παραμονής μέχρι να εξασφαλίσει την νόμιμη άδεια για πάντα έπειτα από πέντε χρόνια, το Μάρτιο του 2024.

Κόσμος που μετακομίζει πριν το Brexit για σπουδές, θα έχει το δικαίωμα να πιάσει εργασία πλήρους απασχόλησης μετά, σαν η Βρετανία να ήταν ακόμη στην ΕΕ.

Το προσχέδιο αναφέρει, ακόμη, ότι τα παιδιά των Ευρωπαίων που εργάζονται στη Βρετανία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, ακόμη κι αν τα ίδια δεν ζουν στη Βρετανία.

Πάντως άλλα στοιχεία που αναφέρονται στη πρόταση ενδέχεται να εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μέι, καθώς το έγγραφο επιμένει ότι ο εκτελεστικός βραχίονας του ευρωπαϊκού μπλοκ θα πρέπει να παρακολουθεί το κατά πόσο η Βρετανία εφαρμόζει τα της συνθήκης του Brexit στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ότι Ευρωπαίοι δικαστές στο Λουξεμβούργο θα παραμείνουν οι τελικοί διαιτητές.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι βασικό κομμάτι της επιχειρηματολογίας υπέρ του Brexit στηρίζεται στο στόχο να απαλλαγεί η Βρετανία από την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v