Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της

Η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, ωστόσο δήλωσε πως οι μέρες που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται απόλυτα στους άλλους έχουν τελειώσει.

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται απόλυτα στους συμμάχους της, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παραπέμποντας στις επίπονες συνεδριάσεις των G7 και του ΝΑΤΟ.

Η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε τους μεγάλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο δήλωσε στο Μόναχο πως οι μέρες που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται απόλυτα στους άλλους έχουν «τελειώσει σε κάποιον βαθμό», όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτό βίωσα τις τελευταίες μέρες», είπε. «Και γι’ αυτό μπορώ μόνο να πω πως εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας –φυσικά με φιλία με τις ΗΠΑ, με φιλία με τη Μεγάλη Βρετανία και ως καλοί γείτονες όποτε είναι δυνατό και με άλλες χώρες, ακόμα και με τη Ρωσία».

«Όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να πολεμήσουμε για το μέλλον μας μόνοι μας, για την μοίρα μας ως Ευρωπαίοι», είπε η κα. Μέρκελ.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας:  "Εκεί όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει, επειδή η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλά, μόνο εάν τα πάει καλά η Ευρώπη".

Κατά τη διήμερη σύνοδο της G7 στην Ιταλία ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και την Ιαπωνία σε πολλά ζητήματα. Κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αισθάνθηκαν αποθαρρημένοι, καθώς χρειάστηκε να καταπιαστούν και πάλι με θέματα που ήλπιζαν ότι είχαν διευθετηθεί από καιρό.

Στο τέλος της συνόδου ο Τραμπ στήριξε την πρόταση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού, όμως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για το κλίμα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος τώρα, απ' ό,τι ήταν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

"Αυτό για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος μετά από αυτή τη σύνοδο είναι ότι παρά τις κάποιες ασυνήθιστες... εκφράσεις, συμπεριφορές και τα λοιπά, οι εταίροι μας στην G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι απ' ότι άφηνε να διαφανεί η πρώτη εντύπωση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ", είπε από τη Μπρατισλάβα ο Τουσκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v