Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Λυπάμαι που δεν καθορίστηκαν τα μέτρα για το χρέος

Το SLA και η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, προϋποθέσεις ένταξης στο QE. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι. Αν ενταχθεί η χώρα στο QE, θα αγοραστούν και εταιρικά ομόλογα.

Ντράγκι: Λυπάμαι που δεν καθορίστηκαν τα μέτρα για το χρέος

Τι απαιτείται για να μετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρουσίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο ευρωκοινοβούλιο και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν έγινε στο Eurogroup αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

Αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε τη συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup.

Μετά θα έχουμε την ανάλυση χρέους από τους άλλους θεσμούς αλλά και την ανάλυση χρέους που θα γίνει από την ΕΚΤ σε πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο.

Θα πάρουμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και θέματα ρίσκου, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. «Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο».

Αν και όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια, διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Μαριά. Σε ότι αφορά τα τραπεζικά ομόλογα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μέρος των αγορών σε καμία χώρα-μέλος.

Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι νωρίτερα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι είναι αναγκαία τα έκτακτα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

«Οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος, ειδικά από τους μισθούς, συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουν μια σταθερή και αυτοσυντηρούμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Για να ενισχυθούν οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, χρειαζόμαστε ακόμα εξαιρετικά υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης, οι οποίες εξαρτώνται οι ίδιες από μια αρκετά σημαντική ποσότητα νομισματικής διευκόλυνσης» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις δυναμικές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως τις τελευταίες δεκαετίες οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων κινούνται καθοδικά σε ονομαστικούς και πραγματικούς όρους. Όπως τόνισε, ενώ τα χαμηλότερα ονομαστικά επιτόκια οφείλονται μεταξύ άλλων και στη νομισματική πολιτική, η πτώση στις πραγματικές αποδόσεις οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες.

Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, οι αυξανόμενες καθαρές αποταμιεύσεις, οι χαμηλότερες δημόσιες κεφαλαιακές δαπάνες και η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v