Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mέρκελ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους

Η συζήτηση στη G7 με τις ΗΠΑ δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι το μονοπάτι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Mέρκελ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως ήταν σωστό που δεν συγκαλύφθηκαν οι διαφορές με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, επαναλαμβάνοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν περισσότερο τη μοίρα στα χέρια τους.

Υπενθυμίζεται πως στη διάσκεψη της G7 στην Ιταλία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα Μέρκελ τόνισε σε συνέδριο στο Βερολίνο πως οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βασίζονται πάντα σε εταίρους

Η ίδια πρόσθεσε πως η συζήτηση στη G7 με τις ΗΠΑ δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι το μονοπάτι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. 

H κα. Μέρκελ διευκρίνισε ωστόσο πως παραμένει μια πιστή ατλαντίστρια. 

Την Κυριακή η καγκελάριος είχε δηλώσει πως οι μέρες που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται απόλυτα στους άλλους έχουν «τελειώσει σε κάποιον βαθμό», λέγοντας «πως οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας –φυσικά με φιλία με τις ΗΠΑ, με φιλία με τη Μεγάλη Βρετανία και ως καλοί γείτονες όποτε είναι δυνατό και με άλλες χώρες, ακόμα και με τη Ρωσία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις της κα. Μέρκελ την Κυριακή, υποστηρίζοντας πως τα λόγια της είναι αυτά ενός ένθερμου ατλαντιστή. 

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους- είναι σαφή και κατανοητά. Είναι τα λόγια ενός ένθερμου ατλαντιστή. Ακριβώς επειδή οι διατλαντικές σχέσεις είναι τόσο σημαντικές για την καγκελάριο, είναι σωστό από την δική της άποψη να μιλήσει εντίμως για τις διαφορές», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v