Ιαπωνία: Αυξήθηκαν οι μισθοί τον Απρίλιο

Οι μισθοί τονώθηκαν από τις απολαβές από part time εργασία, καθώς η ανάπτυξη των μισθών πλήρους απασχόλησης παρέμεινε υποτονική. Συνολικά οι αμοιβές σημείωσαν άνοδο 0,5%, αφότου παρέμειναν στάσιμες το Μάρτιο.

Ιαπωνία: Αυξήθηκαν οι μισθοί τον Απρίλιο

Ενισχύθηκαν συνολικά οι μισθοί στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, αφότου παρέμειναν αμετάβλητοι τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος στις απολαβές των εργαζομένων μερικής απασχόλησης οδήγησε τη συνολική αύξηση, όπως καταδεικνύουν κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα.

Συνολικά, οι μισθοί σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,5% σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα. Σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση, οι μισθοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι το Μάρτιο.

Ο βασικός μισθός ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, από πτώση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι συνολικοί μισθοί τονώθηκαν από την πιο ραγδαία ανάπτυξη στις αμοιβές των part time εργαζομένων, ωστόσο η αύξηση στις αμοιβές των full time εργαζομένων παρέμεινε υποτονική. Οι βασικοί μισθοί για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης ενισχύθηκαν κατά 1%.

Πάντως, έπειτα από προσαρμογή βάσει μιας ευρείας μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνει τις τιμές φρέσκων τροφίμων και καυσίμων, οι συνολικοί μισθοί παρέμειναν σταθεροί, έπειτα από πτώση 0,3% το Μάρτιο.

Όπως υπενθυμίζει το MarketWatch, οι οικονομολόγοι θεωρούν τους μισθούς βασικό δείκτη για το κατά πόσο έχουν αποτέλεσμα οι οικονομικές πολιτικές του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται σημαντικές αυξήσεις τιμών για να τονωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και να υποστηριχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις μισθών έχουν σταθεί περιορισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v