Ελαφριά άνοδος στις πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Μικρή άνοδο 0,1% εμφάνισαν οι πωλήσεις λιανικής στο μπλοκ των 19, χάρη στις πωλήσεις τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού. Υποχώρηση κατέγραψαν η Γερμανία και η Γαλλία, άνοδο η Ισπανία.

Ελαφριά άνοδος στις πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Ενισχύθηκαν ελαφρώς οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξησή τους, καθώς οι αγοραστές ενέτειναν τις αγορές τροφίμων και ποτών χάρη στις διακοπές του Πάσχα, όπως καταδεικνύουν εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Οι πωλήσεις λιανικής στο μπλοκ των 19 σημείωσαν μικρή άνοδο, κατά 0,1%, τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάιο, όπως γνωστοποίησε η στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση ήταν κάπως μικρότερη σε σχέση με την άνοδο 0,2% που ανέμενε η αγορά κατά μέσο όρο.

Σε ετήσιους όρους, ο όγκος των πωλήσεων λιανικής αυξήθηκε κατά 2,5%, έναντι πρόβλεψης 2,3% των οικονομολόγων που συμβουλεύτηκε το Reuters.

Η μηνιαία άνοδος του Απριλίου αντισταθμίστηκε από μια πτωτική αναθεώρηση στα στοιχεία του Μαρτίου, σε άνοδο 0,2% από προηγούμενη εκτίμηση για 0,3%.

Η ετήσια άνοδος των πωλήσεων του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, σε 2,5% από 2,3% που είχε εκτιμήσει νωρίτερα η Eurostat.

Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κυρίως λόγω των τροφίμων, των ποτών και προϊόντων καπνού, τα οποία σημείωσαν μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,6%.

Οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές μη εδώδιμων προϊόντων, μιας ευρείας κατηγορίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενδύματα και υποδήματα.

Οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση 0,2% στη Γερμανία και 0,1% στη Γαλλία, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,6% στην Ισπανία.

Πάντως, παρά την αναθεώρηση και τη μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση, αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι οι αγοραστές δείχνουν να μην έχουν προς το παρόν επηρεαστεί από τον υψηλότερο πληθωρισμό στο μπλοκ.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Απρίλιο, πριν υποχωρήσει στο 1,4% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v