Σε ύφεση μετά από οκτώ χρόνια η Νότια Αφρική

Δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της Νότιας Αφρικής. Το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 0,7% σε ετήσιους όρους, παρότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο. Συνέχιση της ύφεσης προβλέπουν οι ειδικοί.

Σε ύφεση μετά από οκτώ χρόνια η Νότια Αφρική

Η οικονομία για Νότιας Αφρικής βρέθηκε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009, καθώς συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από υποχώρηση 0,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως γνωστοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αντίθετα, η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Bloomberg έκανε λόγο για ανάπτυξη 1% -αν και ένας από τους ειδικούς «είδε» συρρίκνωση.

Το πρακτορείο εξηγεί πως αν και οι βροχές βοηθούν τη βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής να ανακάμψει από μια ξηρασία το 2015 -τη χειρότερη από όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα-, η πολιτική αβεβαιότητα έχει παρεμποδίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο να τονώσουν την ανάπτυξη.

Παράλληλα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα άλλαξε τον Μάρτιο το υπουργικό του συμβούλιο και απέλυσε τον Pravin Gordhan από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, κίνηση που οδήγησε στην απώλεια του status επενδυτικής βαθμίδας της Νότιας Αφρικής σε δύο οίκους αξιολόγησης για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια.

«Υπάρχει κίνδυνος αυτές οι συνεχόμενες συρρικνώσεις να μην έχουν τελειώσει και θα μπορούσαμε να δούμε ξανά αρνητικό έδαφος το δεύτερο τρίμηνο αυτού του χρόνου», εκτίμησε η Annabel Bishop, η επικεφαλής οικονομολόγος στην Investec στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όπως διευκρίνισε η στατιστική υπηρεσία, όλες οι βιομηχανίες συρρικνώθηκαν, εκτός της γεωργίας και της εξόρυξης.

Μετά την ανακοίνωσή της, το ραντ «έχασε» 1,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε 12,847/δολάριο. Οι αποδόσεις των κυβερνητικών τίτλων σε ραντ που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2026 αυξήθηκαν κατά επτά μονάδες βάσεις σε 8,5%, διαγράφοντας την πρώτη άνοδό τους εδώ και πέντε μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v