Διπλωματικός πυρετός για το Κατάρ

Οι χώρες του Κόλπου να συνεργαστούν για να βρουν λύση, ζητά η Μέρκελ. Βρείτε τα μέχρι να τελειώσει το Ραμαζάνι, λέει ο ο Ερντογάν.

Διπλωματικός πυρετός για το Κατάρ

Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κατάρ εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες του Κόλπου, καθώς και το Ιράν και η Τουρκία, πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν λύση στη διαμάχη.

Η κα Μέρκελ, μιλώντας από το Μεξικό, δήλωσε πως θα είναι αδύνατον να επιλυθεί η κατάσταση αν δεν συμμετέχουν όλοι οι «παίκτες» της περιφέρειας, αναφέροντας το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Κατάρ ότι είναι ένας «υψηλού επιπέδου» χορηγός της τρομοκρατίας, δήλωση που ενδεχομένως θα προκαλέσει πρόβλημα στις προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να «χαλαρώσει» το μπλόκο που έχουν επιβάλει τα Αραβικά κράτη και άλλοι στο Κατάρ.

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει πως το μπλόκο δημιουργεί πρόβλημα στην ικανότητα των ΗΠΑ να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις στην περιοχή. Σημειώνεται πως η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ φιλοξενεί πάνω από 11.000 αμερικανούς και άλλους στρατιώτες και αποτελεί σημαντική βάση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Περιοχή.

Οι Αραβικές χώρες έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις στο Κατάρ, συμπεριλαμβάνοντας δεκάδες άτομα που διατηρούν σχέσεις με τη χώρα στη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας, ενώ η Τουρκία, έσπευσε στο πλευρό της Ντόχα, σχεδιάζοντας να στείλε στρατό στη χώρα.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι προκαλεί απρόσμενες επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και επηρεάζει αρνητικά τον πόλεμο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Προσμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και θα καταβάλουν προσπάθειες με καλή πίστη ώστε να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους. «Το Κατάρ κατέγραψε πρόοδο προκειμένου να περιορίσει την οικονομική στήριξη και να προχωρήσει στην απέλαση των τρομοκρατών από την χώρα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να ενεργήσει ταχύτερα», σημείωσε επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον.

Ερντογάν: Βρείτε τα μέχρι να τελειώσει το Ραμαζάνι

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν ότι η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και άλλων Αραβικών κρατών πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Σεΐχη Χαλίντ μπιν Αχμέντ μπιν Μοχαμέντ ακ Χαλιφά, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να επιλυθεί η διαφωνία, καθώς το Κατάρ έχει απομονωθεί από άλλα Αραβικά κράτη για την φερόμενη στήριξή του στην τρομοκρατία.

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ, στην οποία ο Ερντογάν ενέκρινε νομοθεσία για ανάπτυξη Τουρκικού στρατού, έχει στόχο να συμβάλει στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος.

Χθες, ο Τούρκος προόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Κατάρ, παρά τον αποκλεισμό του εμιράτου από τη Σαουδική Αραβία κι άλλα κράτη του Κόλπου.

Τη Δευτέρα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Υεμένη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Μεταξύ των κυρώσεων, οι τρεις χώρες του Κόλπου επέβαλαν το κλείσιμο των χερσαίων, ναυτιλιακών και αεροπορικών συνδέσεων με το Κατάρ, απαγόρευσαν τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο τους.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε διαπιστώσει ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία», τόνισε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την «πλήρη άρση» του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στο μικρό εμιράτο και κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να επιδείξει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, προάγωντας την ανάπτυξη καλών σχέσεων.

«Έχω να διατυπώσω ένα αίτημα στην σαουδαραβική κυβέρνηση: Είστε η μεγαλύτερη χώρα στον Κόλπο, η πιο ισχυρή (…), πρέπει να μεταφέρετε το μήνυμα της αδελφοσύνης, να τους ενώνετε όλους», υπογράμμισε ο ηγέτης του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν υπέγραψε το νομοσχέδιο που είχε εγκρίνει την Τετάρτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το οποίο δίνεται το πράσινο φως για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, σε μια κίνηση στήριξης προς το καθεστώς της Ντόχα.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο αυτό, ρώτησε τους «φίλους» του στον Κόλπο: «Γιατί δεν σας ενοχλεί η Αμερικανική βάση και εκείνες άλλων χωρών» που βρίσκεται στο Κατάρ;», σε μια αναφορά του στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, όπου εδρεύουν περισσότεροι από 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά το εμιράτο, ακόμα και αν, «ενοχλούμε κάποιους που στηρίζουμε τα αδέρφια μας στο Κατάρ, με εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων κλπ», όπως σημείωσε. Οι Τούρκοι εξαγωγείς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις.

«Συγγνώμη, αλλά θα συνεχίσουμε να χορηγούμε κάθε είδους στήριξης στο Κατάρ», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κοτζιάς: Κρατάμε σωστές και δίκαιες τις ισορροπίες στον αραβικό κόσμο

«Είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη, ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο του «Alpha» από την Κοζάνη όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ με θέμα «Η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το Κατάρ τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες σ' αυτή την κρίση βρίσκονταν πριν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο και συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού ασφαλείας.

Εξήγησε ότι σε αυτήν τη βάση κινείται η ελληνική διπλωματία και ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με όλους. Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα κρίση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι εξελίξεις είχαν μια προϊστορία, 15-20 χρόνων, καθώς «είναι μία συζήτηση για τις σχέσεις που έχει ο αραβικός κόσμος με το Ιράν, για το ποια είναι η πηγή της τρομοκρατίας και ποια μπορεί να είναι -ή δεν μπορεί να είναι- η κοινή στάση των Αραβικών κρατών». Υπενθύμισε ότι και «το 2014 υπήρξε μια ανάλογη παρέμβαση, όχι ίδιας έντασης και έκτασης, όταν είχε αλλάξει ο επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ» επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των εμπλεκομένων, με βάση τις δηλώσεις τους, «δεν είναι η αλλαγή προσώπου αλλά η αλλαγή της πολιτικής. Δηλαδή, να ευθυγραμμισθεί περισσότερο το Κατάρ με την κοινή εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών, που είναι βασικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος».

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν στην αραβική κρίση είπε ότι «θέλουν να εμφανισθούν ως διαμεσολαβητές, έναν ρόλο που εμείς τον έχουμε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους».

Σχετικά με το δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί για τον Σεπτέμβριο φέτος στο βόρειο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ, υπενθύμισε ότι «αυτό προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος» και τόνισε ότι μεταξύ άλλων «υπάρχει και το ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία». Επισήμανε δε ότι πρέπει και «οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v