Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία Τίλερσον-Τσαβούσογλου

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για τις εξελίξεις στο Κατάρ και στη Συρία, σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Να λήξει η διαμάχη της Ντόχα με τα Αραβικά κράτη μέχρι να τελειώσει το Ραμαζάνι, ζήτησε ο Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τίλερσον-Τσαβούσογλου

Οι εξελίξεις στη Συρία και η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και των άλλων Αραβικών κρατών βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Τίλερσον, έγινε μια ημέρα αφού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση στη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου να χαλαρώσουν το μπλόκο που επέβαλαν στο Κατάρ, λέγοντας πως προκαλεί ακούσιες ανθρωπιστικές συνέπειες και επηρεάζει την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν υπάρχουν ακόμα άλλες πληροφορίες για την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών.

Την Παρασκευή, αναφερόμενος στα σχόλια του κ. Τίλερσον για το μπλόκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο ίδιος θα επιθυμούσε να υπάρξει πλήρης άρση των κυρώσεων.

Διπλωματικός πυρετός

Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κατάρ εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες του Κόλπου, καθώς και το Ιράν και η Τουρκία, πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν λύση στη διαμάχη.

Η κα Μέρκελ, μιλώντας από το Μεξικό, δήλωσε πως θα είναι αδύνατον να επιλυθεί η κατάσταση αν δεν συμμετέχουν όλοι οι «παίκτες» της περιφέρειας, αναφέροντας το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Κατάρ ότι είναι ένας «υψηλού επιπέδου» χορηγός της τρομοκρατίας, δήλωση που ενδεχομένως θα προκαλέσει πρόβλημα στις προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να «χαλαρώσει» το μπλόκο που έχουν επιβάλει τα Αραβικά κράτη και άλλοι στο Κατάρ.

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει πως το μπλόκο δημιουργεί πρόβλημα στην ικανότητα των ΗΠΑ να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις στην περιοχή. Σημειώνεται πως η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ φιλοξενεί πάνω από 11.000 αμερικανούς και άλλους στρατιώτες και αποτελεί σημαντική βάση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Περιοχή.

Οι Αραβικές χώρες έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις στο Κατάρ, συμπεριλαμβάνοντας δεκάδες άτομα που διατηρούν σχέσεις με τη χώρα στη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας, ενώ η Τουρκία, έσπευσε στο πλευρό της Ντόχα, σχεδιάζοντας να στείλε στρατό στη χώρα.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε την Παρασκευή τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι προκαλεί απρόσμενες επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και επηρεάζει αρνητικά τον πόλεμο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Προσμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και θα καταβάλουν προσπάθειες με καλή πίστη ώστε να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους. «Το Κατάρ κατέγραψε πρόοδο προκειμένου να περιορίσει την οικονομική στήριξη και να προχωρήσει στην απέλαση των τρομοκρατών από την χώρα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να ενεργήσει ταχύτερα», σημείωσε επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον.

Ερντογάν: Βρείτε τα μέχρι να τελειώσει το Ραμαζάνι

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν ότι η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και άλλων Αραβικών κρατών πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Σεΐχη Χαλίντ μπιν Αχμέντ μπιν Μοχαμέντ ακ Χαλιφά, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να επιλυθεί η διαφωνία, καθώς το Κατάρ έχει απομονωθεί από άλλα Αραβικά κράτη για την φερόμενη στήριξή του στην τρομοκρατία.

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ, στην οποία ο Ερντογάν ενέκρινε νομοθεσία για ανάπτυξη Τουρκικού στρατού, έχει στόχο να συμβάλει στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος προόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Κατάρ, παρά τον αποκλεισμό του εμιράτου από τη Σαουδική Αραβία κι άλλα κράτη του Κόλπου.

Μεταξύ των κυρώσεων, οι τρεις χώρες του Κόλπου επέβαλαν το κλείσιμο των χερσαίων, ναυτιλιακών και αεροπορικών συνδέσεων με το Κατάρ, απαγόρευσαν τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο τους.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε διαπιστώσει ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία», τόνισε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την «πλήρη άρση» του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στο μικρό εμιράτο και κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να επιδείξει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, προάγωντας την ανάπτυξη καλών σχέσεων.

«Έχω να διατυπώσω ένα αίτημα στην σαουδαραβική κυβέρνηση: Είστε η μεγαλύτερη χώρα στον Κόλπο, η πιο ισχυρή (…), πρέπει να μεταφέρετε το μήνυμα της αδελφοσύνης, να τους ενώνετε όλους», υπογράμμισε ο ηγέτης του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν υπέγραψε το νομοσχέδιο που είχε εγκρίνει την Τετάρτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το οποίο δίνεται το πράσινο φως για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, σε μια κίνηση στήριξης προς το καθεστώς της Ντόχα.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο αυτό, ρώτησε τους «φίλους» του στον Κόλπο: «Γιατί δεν σας ενοχλεί η Αμερικανική βάση και εκείνες άλλων χωρών» που βρίσκεται στο Κατάρ;», σε μια αναφορά του στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, όπου εδρεύουν περισσότεροι από 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά το εμιράτο, ακόμα και αν, «ενοχλούμε κάποιους που στηρίζουμε τα αδέρφια μας στο Κατάρ, με εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων κλπ», όπως σημείωσε. Οι Τούρκοι εξαγωγείς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις.

«Συγγνώμη, αλλά θα συνεχίσουμε να χορηγούμε κάθε είδους στήριξης στο Κατάρ», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για κίνδυνο πολέμου προειδοποιεί ο Γκάμπριελ

Η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και άλλων Αραβικών κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας πως εξακολουθεί να βλέπει ευκαιρία για αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Υπάρχει κίνδυνος η διένεξη αυτή να οδηγήσει σε πόλεμο», είπε, επικαλούμενος τη «δραματική» σκληρότητα στις σχέσεις μεταξύ συμμαχικών και γειτονικών χωρών στον Κόλπο.

Κατά τον κ. Γκάμπριελ, οι προσωπικές συζητήσεις που είχε αυτήν την εβδομάδα με τους εταίρους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράκ και του Κουβέιτ, τόνισαν την ανησυχία του.

«Μετά τις συνομιλίες μου αυτή την εβδομάδα, γνωρίζω τώρα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, όμως πιστεύω πως επίσης υπάρχουν καλές πιθανότητες να γίνει πρόοδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v