Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Citi βλέπει bear market στο σιδηρομετάλλευμα

Η απόκλιση που σημειώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του σιδηρομεταλλεύματος και των τιμών του χάλυβα έχει παρατηρηθεί μόνο άλλη μία φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τράπεζα προειδοποιεί για περαιτέρω πτώση λόγω Κίνας.

Η Citi βλέπει bear market στο σιδηρομετάλλευμα

Για όσους επενδυτές αναρωτιούνται για την τρέχουσα απόκλιση μεταξύ του σιδηρομεταλλεύματος και των τιμών του χάλυβα, η Citi Research προχώρησε σε σχετικές προβλέψεις. Όπως εκτιμά, το σιδηρομετάλλευμα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Η απόκλιση στις τιμές μεταξύ των ακατέργαστων υλών και του τελικού προϊόντος έχει να κάνει με τη χρήση υψικαμίνων από την Κίνα, που οδηγεί σε μεσοπρόθεσμο peak της ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα, εξήγησε η τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Τους δύο τελευταίους μήνες, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος κινούνται πτωτικά, ενώ οι τιμές χάλυβα ενισχύονται.

Ένα τέτοιο αντίθετο μοτίβο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, οπότε οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν απότομα ενώ οι τιμές χάλυβα κινούνταν ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, τόνισαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Το σιδηρομετάλλευμα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή περίπου στα 55 δολάρια ο τόνος, έναντι υπολογισμού της Citi για 85 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Ταυτόχρονα, τα futures ράβδων χάλυβα (rebar) στο Shanghai Futures Exchange έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 30% τους δύο τελευταίους μήνες μέχρι σήμερα.

Η άνοδος στις τιμές του χάλυβα οφείλεται σε μια έλλειψη προϊόντων χάλυβα, αφότου έκλεισαν κάποιες υψικάμινοι. Ωστόσο η αύξηση ενδέχεται να είναι προσωρινή, καθώς και πάλι ο αριθμός των υψικαμίνων μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες σε προσφορά.

Επιπλέον, τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα κινεζικά λιμάνια θα πρέπει να φτάσουν στα υψηλότερά τους το δεύτερο τρίμηνο του 2017 πριν υποχωρήσουν, χωρίς όμως να συσφίξουν την προσφορά, λόγω των μειούμενων τιμών και του πιο σφικτού ελέγχου της πίστωσης που αποθαρρύνει τα υπερβολικά πολλά συμβόλαια.

«Ως εκ τούτου, τα επίπεδα τα αποθεμάτων στα λιμάνια τείνουν να αυξάνονται γρήγορα αλλά μειώνονται αργά στη διάρκεια των κύκλων της αγοράς», έγραψαν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v