Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Η Βρετανία θέλει πέντε χρόνια για να κερδίσει συμφωνία Brexit

Η Μέι πρέπει να ζητήσει προσωρινή συμφωνία τύπου Νορβηγίας, κάτι που θα βόλευε τη Μέρκελ, που θα «πασάρει» το πρόβλημα στον επόμενο καγκελάριο, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ευέλικτο» το Σίτι, θα βρει τον δρόμο του.

Βαρουφάκης: Η Βρετανία θέλει πέντε χρόνια για να κερδίσει συμφωνία Brexit

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως η Τερέζα Μέι «δεν έχει καμία ελπίδα» να διαπραγματευτεί μια επιτυχημένη συμφωνία Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει τυχόν συμφωνία διαζυγίου από την ΕΕ.

Μιλώντας στο Financial News, ο Βαρουφάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν μια συμφωνία που θα αφήσει τη Βρετανία σε καλύτερη θέση».

Σε ό,τι αφορά στον χρόνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Δύο χρόνια είναι αδύνατο. Πέντε χρόνια είναι το απόλυτο μίνιμουμ».

Για την Τερέζα Μέι, που ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως «θα πρέπει να τους αποφύγει και, αντ’ αυτού, να επιδιώξει μια "ετοιματζίδικη" προσωρινή συμφωνία τύπου Νορβηγίας, που θα προσέφερε στη Βρετανία μια ανάσα και θα επέτρεπε στην Άνγκελα Μέρκελ να πασάρει το πρόβλημα του Brexit στον επόμενο Γερμανό καγκελάριο».

«Έχω βιώσει από πρώτο χέρι την ανειλικρίνεια και τις υπεκφυγές που θα λάβει η Τερέζα Μέι από τις Βρυξέλλες. Τώρα που η Βρετανία δεν έχει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και η Μέι έχασε την εντολή της για hard Brexit, θα πρέπει να ακολουθήσει τη συμβουλή μου και να επιδιώξει την επιλογή τύπου Νορβηγίας», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ερωτηθείς για το μέλλον του Σίτι, ο Βαρουφάκης είναι πιο αισιόδοξος: «Το Σίτι είναι πολύ ευέλικτο. Θα βρει τρόπους», τόνισε.

«Θα υπάρξει κάποιου είδους κίνηση μεταξύ Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Παρισιού, αλλά οι αγορές του Λονδίνου είναι τόσο ρευστές που δεν πιστεύω πως είναι δυνατό απλά να τις "μεταγγίσεις" σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ. Στο τέλος, δεν πιστεύω πως οι τραπεζίτες θα απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή στη Φρανκφούρτη ή στο Δουβλίνο», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v