Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για απάτη κατηγορούνται Barclays και 4 πρώην στελέχη της

Οι κατηγορίες αφορούν σε απόρρητες πληρωμές προς επενδυτές του Κατάρ το 2008. Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από το Γραφείο Σοβαρής Απάτης, σχολιάζει η Barclays.

Για απάτη κατηγορούνται Barclays και 4 πρώην στελέχη της

Η Barclays και τέσσερα πρώην ανώτατα στελέχη της κατηγορούνται για εγκλήματα, στο πλαίσιο της έρευνας στη Βρετανία για απόρρητες πληρωμές που έγιναν σε επενδυτές από το Κατάρ κατά τη διάρκεια έκτακτης άντλησης κεφαλαίων ύψους 12 δισ. στερλινών το 2008.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση από το Γραφείο Σοβαρής Απάτης (Serious Fraud Office) αναφέρει μεταξύ άλλων πως το Γραφείο κατηγορεί την τράπεζα για συνωμοσία για διάπραξη απάτης μέσω ψευδούς εκπροσώπησης και παράνομης οικονομικής βοήθειας.

Κατηγορεί επίσης τα πρώην ανώτατα στελέχη της Barclays, John Varley, Roger Jenkins, Thomas Kalaris και Richard Boath.

Η άντληση κεφαλαίων του 2008 περιελάμβανε δανειακή διευκόλυνση ύψους 3, δισ. δολαρίων που έγινε προς το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με την ανακοίνωση του SFO.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Varley, ο πρώην ανώντατος επενδυτικός τραπεζίτης κ. Jenkins, ο πρώην CEO του τμήματος πλούτου της Barclays, κ. Kalaris και ο πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την περιοχή της Ευρώπης κ. Boath, κατηγορούτναι για συνωμοσία για διάπραξη απάτης μέσω ψευδούς εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια αύξησης κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2008, ενώ οι κ.κ. Varley και Jenkins κατηγορύνται επίσης για συνωμοσία για διάπραξη απάτης μέσω ψευδούς εκπροσώπησης σε σχέση με αύξηση κεφαλαίου τον Οκτώβριο του 2008. Οι δύο προαναφερθέντες αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορία για παράνομη οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με το SFO.

Πρόκειται για τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη στη Βρετανία, που έχουν κατηγορηθεί μέχρι στιγμής για φερόμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Barclays δήλωσε πως εξετάζει τη θέση της σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες από το SFO.

Ο κ. Jenkings από την πελυρά του τόνισε πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών. «Όπως μπορεί να περιμένει κανείς στις δύσκολες συνθήκες του 2008, ο κ. Jenkins αναζήτησε και έλαβε τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές νομικές συμβουλές για κάθε ένα θέμα που καλύπτεται από τις σημερινές κατηγορίες του SFO», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Jenkins, Brad Kaufman.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v