Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Evans (Fed): Να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου αν θα ξανααυξήσουμε τα επιτόκια

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει πως τα οικονομικά στοιχεία δικαιολογούν να δώσει η τράπεζα «μεγαλύτερο περιθώριο» και να περιμένει. Το τρέχον περιβάλλον στηρίζει πολύ σταδιακές ανόδους και αργή ελάττωση του ισολογισμού, επισημαίνει.

Evans (Fed): Να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου αν θα ξανααυξήσουμε τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Charles Evans τόνισε τη Δευτέρα πως μπορεί να αξίζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει το αν θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά.

Δεδομένων των πιο χαλαρών πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό, «δεν βλέπω γιατί δεν θα μας εξυπηρετούσε να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο και να περιμένουμε», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, απευθυνόμενος στους ρεπόρτερ έπειτα από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Evans ανέφερε πως με τον πληθωρισμό πεισματικά βραδύ, παρά το ποσοστό της ανεργίας που βρίσκεται σε χαμηλά έξι ετών, η Fed θα έπρεπε να κινηθεί με αργούς ρυθμούς στην αύξηση επιτοκίων και στη μείωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων.

«Δεν θέλω να μπλέξω με μικρές διαφορές» του αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δύο, τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στο 2017, ανέφερε ο τραπεζίτης στην ομιλία του. «Το σημαντικό είναι πως το τρέχον περιβάλλον στηρίζει πολύ σταδιακές ανόδους και αργές προκαθορισμένες μειώσεις στον ισολογισμό μας», υπογράμμισε.

Ο Evans σχολίασε πως αν και η Fed ουσιαστικά πέτυχε τον στόχο της για πλήρη απασχόληση, είναι ακόμη σημαντικά μακριά σε σχέση με τον στόχο για πληθωρισμό 2%.

«Μένει να δούμε αν θα έχουμε δύο ανόδους επιτοκίων φέτος ή τρεις ή τέσσερις, ή το πότε ακριβώς θα αρχίσουμε να περιορίζουμε τις επανεπενδύσεις περιουσιακών στοιχείων που λήγουν. Τελικά, οι ενέργειές μας θα καθοριστούν από τα γεγονότα που θα συμβούν και το αν θα επηρεάσουν το outlook της επίτευξης των στόχων μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v