Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε. απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για το εμπόριο χάλυβα

Οι ΗΠΑ θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας αν περιορίσουν τις εισαγωγές χάλυβα για λόγους εθνικής ασφάλειας, προειδοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου. Επιστολή διαμαρτυρίας του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον.

Η Ε.Ε. απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για το εμπόριο χάλυβα

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την απειλή των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εισαγωγές χάλυβα για λόγους εθνικής ασφάλειας, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε μέτρα προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» ανέφερε η Σεσίλια Μάλστρομ σε συνέντευξη της στο Bloomberg στο γραφείο της στις Βρυξέλλες. «Πολλές άλλες χώρες μπορεί να αναφερθούν στην ασφάλεια και εξαιτίας αυτού, να πάρουν πολλά μέτρα προστατευτισμού» σημείωσε.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον Απρίλιο έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα. Η έρευνα βασίζεται σε μια ρήτρα ενός εμπορικού νόμου του 1962 η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο να προσαρμόσει μονομερώς τις εισαγωγές αν το υπουργείο Εμπορίου βρει στοιχεία για απειλές από ξένα φορτία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τόνισε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι ο κ. Τραμπ σκοπεύει να αναλάβει αποφασιστικές δράσεις στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα αυτό το μήνα.

Η κα. Μάλστρομ υποστήριξε πως οποιοδήποτε μέτρο των ΗΠΑ για τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα θα επηρεάσει δραματικά την Ευρώπη, απειλώντας πολλές θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

Η αντίδραση της Ευρώπης μπορεί να περιλαμβάνει μια διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, σημείωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας έστειλε επιστολή στον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στο οποίο ασκεί κριτική στα σχέδια της Ουάσιγκτον να περιορίσει τις εισαγωγές χάλυβα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v