Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Ιστορικό βήμα η συμφωνία για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν εντός τριών μηνών σε μια κοινή λίστα κριτηρίων και δεσμεύσεων για την αμυντική συνεργασία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρατάθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τουσκ: Ιστορικό βήμα η συμφωνία για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τη συμφωνία για την ανάγκη εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εμβαθύνουμε τις προσπάθειες μας ενάντια στους ξένους τρομοκράτες. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες για το νέο συνοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών» δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά το τέλος της πρώτης συνόδου εργασίας.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνεργασία στην άμυνα, τόνισε πως είναι ένα ιστορικό βήμα, γιατί θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί προς μια βαθύτερη ενοποίηση στην άμυνα.

«Ο στόχος μας είναι να είναι φιλόδοξη και περιεκτική, οπότε κάθε χώρα της Ε.Ε. είναι προσκεκλημένη να λάβει μέρος. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σε μια κοινή λίστα κριτηρίων και δεσμεύσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, σε μήνυμα του στο Twitter, ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Από την πλευρά του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα. «Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v