Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα 13 απαιτήσεων έδωσαν οι αραβικές χώρες στο Κατάρ

Το άμεσο κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ και η παύση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, είναι μεταξύ των αιτημάτων των τεσσάρων χωρών. Η αντίδραση της Άγκυρας.

Λίστα 13 απαιτήσεων έδωσαν οι αραβικές χώρες στο Κατάρ

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Μπαχρέιν, οι τέσσερις χώρες που αποφάσισαν πρόσφατα να κάνουν μποϊκοτάζ στο Κατάρ, έδωσαν στη χώρα λίστα 13 αιτημάτων, όπως ανέφερε αξιωματούχος μιας εκ των τεσσάρων χωρών.

Στις απαιτήσεις που παρουσιάστηκαν στο Κατάρ περιλαμβάνεται το κλείσιμο της τηλεόρασης Al Jazeera και η μείωση της διπλωματικής εκπροσώπησης του Ιράν, το άμεσο κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης και η παύση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία στο Κατάρ, καθώς και η παράδοση όλων των ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες και καταζητούνται στις τέσσερις χώρες, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επίσης, απαιτείται το Κατάρ να διακόψει κάθε δεσμό με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και με άλλες ομάδες όπως η Χεζμπολά, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και η καταβολή αποζημίωσης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το ποσό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ντόχα έχει περιθώριο δέκα ημερών να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των τεσσάρων χωρών. Η λίστα με τα αιτήματα παραδόθηκε στο Κατάρ από το Κουβέιτ, το οποίο έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στη διαμάχη των χωρών αυτών.

Αν το Κατάρ συμφωνήσει να συμμορφωθεί, τότε θα ελέγχεται σε μηνιαία βάση τον πρώτο χρόνο η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και στη συνέχεια, από τον δεύτερο χρόνο, σε τριμηνιαία βάση, ενώ η συμμόρφωση του Κατάρ θα παρακολουθείται ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του δεν σχεδιάζει να επανεξετάσει τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ και πως οι όποιες απαιτήσεις για κλείσιμό της θα συνιστούσαν παρέμβαση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ντόχα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο κ. Φικρί Ισίκ είπε πως δεν έχει δει το αίτημα για κλείσιμο της βάσης. «Η βάση στο Κατάρ είναι και τουρκική βάση και μια βάση που θα διατηρήσει την ασφάλεια του Κατάρ και της περιοχής», σχολίασε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση ούτε από το Κατάρ, ούτε από τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v