Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Κρατική διάσωση για τις δυο προβληματικές τράπεζες

Η ιταλική κυβέρνηση επικύρωσε την διάσωση των Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Ερωτηματικό η στάση της Κομισιόν.

Ιταλία: Κρατική διάσωση για τις δυο προβληματικές τράπεζες

Με έγκριση ειδικού νομοθετικού διατάγματος, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επικύρωσε σήμερα το απόγευμα την απόφαση διάσωσης των δυο τραπεζών της περιοχής Βένετο που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Πρόκειται για την Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντα και την Veneto Banca.

Όπως είχε διαρρεύσει από χθες στον Τύπο, η υγιείς τομείς των δυο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ. Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, το μέτρο αυτό επιτρέπει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης εγκρίθηκε σήμερα (και όχι χθες, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), διότι προέκυψε το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων των δυο τραπεζών. Τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή την διπλή οικονομική βοήθεια του δημοσίου (για τα κόκκινα δάνεια και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza οδηγούνται σε κλείσιμο καθώς «αποτυγχάνουν ή είναι πιθανό να αποτύχουν».

Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι οι δυο τράπεζες θα κλείσουν μέσω της κλασσικής διαδικασίας της πτώχευσης, αντί να χρησιμοποιηθούν οι ειδικοί κανόνες που έθεσε σε λειτουργία η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τραπεζικές κρίσεις. 

Η ΕΚΤ δήλωσε, όπως μετέδωσαν οι FT ότι οι δυο τράπεζες «επανειλημμένα παραβίασαν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των εποπτικών αρχών» και «δεν ήταν σε θέση να δώσουν αξιόπιστες λύσεις ώστε να προχωρήσουν». Η Κομισιόν δήλωνε τότε ότι οι ιταλικές αρχές πρέπει τώρα «να καθορίσουν το πώς θα προχωρήσουν οι δυο τράπεζες με βάση τον πτωχευτικό νόμο».

Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά από μήνες ερωτημάτων για την τύχη των τραπεζών και τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμη για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα χωρίς να προκύψει ζήτημα παραβίασης των αρχών της ΕΕ περί κρατικής ενίσχυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v