Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BIS: Ποιοι κίνδυνοι υπονομεύουν την παγκόσμια ανάπτυξη

Η BIS στην ετήσια έκθεσή της προειδοποιεί για τέσσερις μεγάλους κινδύνους -πέραν των γεωπολιτικών-, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα της οικονομικής επέκτασης μεσοπρόθεσμα.

BIS: Ποιοι κίνδυνοι υπονομεύουν την παγκόσμια ανάπτυξη
Μια στροφή της προσοχής σε γεωπολιτικά γεγονότα φέτος θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Όπως μεταδίδει το CNBC, στην ετήσια έκθεση της BIS που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρεται πως οι χρηματαγορές έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, την ώρα που βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές.

«Τα πολιτικά γεγονότα εξέπληξαν τους συμμετέχοντες στην αγορά, οι οποίοι χρειάστηκαν γρήγορα να εκφράσουν άποψη για τη μεταβαλλόμενη πολιτική κατεύθυνση και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Η προσοχή απομακρύνθηκε από τη νομισματική πολιτική και στο επίκεντρο ήρθαν τα πολιτικά γεγονότα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η BIS στην έκθεσή της προειδοποιεί για τέσσερις μεγάλους κινδύνους -πέραν των γεωπολιτικών-, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα της οικονομικής επέκτασης μεσοπρόθεσμα.

«Πρώτον, μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πνίξει την επέκταση, αναγκάζοντας τις τράπεζες να περιορίσουν την πολιτική τους περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό το τυπικό μεταπολεμικό σενάριο ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής πέρυσι, παρά την απουσία αποδείξεων επανεμφάνισης του πληθωρισμού», τονίζεται στην έκθεση.

Άλλα ρίσκα είναι οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις καθώς θα ωριμάζουν οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι, η ισχνότερη κατανάλωση και οι περιορισμένες επενδύσεις, κυρίως υπό το βάρος του χρέους, καθώς και η αύξηση του προστατευτισμού.

«Μια υπαναχώρηση σε εμπορικό προστατευτισμό θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοοικονομικές πιέσεις και να καταστήσει πιθανότερο τον υψηλότερο πληθωρισμό. Και η ανάδυση εκ νέου συστημικών χρηματοοικονομικών πιέσεων, ή απλά μια πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αυξήσουν την απειλή του προστατευτισμού πέραν των κρίσιμων επιπέδων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η BIS υπογραμμίζει παράλληλα πως η εξομάλυνση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών παρουσιάζει «πρωτοφανείς προκλήσεις, δεδομένων των σημερινών υψηλών επιπέδων χρέους και της ασυνήθιστης αβεβαιότητας».

Αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η BIS σημειώνει πως αν και έχει βελτιωθεί, ωστόσο το περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όμως η προσοχή στο αμερικανικό δολάριο πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο πίεσης, όταν εκδηλώνονται «επεισόδια» πιέσεων στις αγορές.

Για την παγκόσμια οικονομία, η BIS διατηρεί την αισιοδοξία της λέγοντας πως η οικονομία έχει ενδυναμωθεί, η ανάπτυξη έχει αγγίξει τους μακροπρόθεμους μέσους όρους, η ανεργία έχει μειωθεί κοντά σε προ κρίσης επίπεδα και ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v