Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πιο προσεκτικές με το χρέος οι κινεζικές εταιρίες

Η Κίνα συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποκλειστικά βασιζόμενη στο χρέος, τονίζει στέλεχος της τράπεζας. «Καλό» το ότι δεν εξαρτάται πολύ από το εξωτερικό χρέος, ενώ γίνεται πιο επιφυλακτική στις επενδύσεις της στο εξωτερικό.

UBS: Πιο προσεκτικές με το χρέος οι κινεζικές εταιρίες

Η κυβέρνηση και οι εταιρίες της Κίνας «εκλογικεύουν» τη χρήση που κάνουν στο χρέος, εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενη μόχλευση στην ηπειρωτική χώρα, τόνισε ο Eugene Qian, πρόεδρος του συμβουλίου στρατηγικής της UBS για την Κίνα.

«Κατά την περίοδο υψηλής ανάπτυξης, η κινεζική οικονομία και ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας συσσώρευσε μια μεγάλη ποσότητα χρέους», τόνισε ο Qian στο περιθώριο του event «Summer Davos» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Κίνα.

«Ωστόσο, πιστεύω πως ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουν αυτό οι Κινέζοι, τόσο η κυβέρνηση όσο πιστεύω και ο ιδιωτικός τομέας, είναι: ‘’ας ψάξουμε τρόπους να το εκλογικεύσουμε’’», εκτίμησε ο ειδικός σύμφωνα με το CNBC.

«Όλοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορείς να αναπτυχθείς αποκλειστικά βασιζόμενος στο χρέος ή στην αύξηση του βάρους χρέους», πρόσθεσε.

Ο Qian επεσήμανε, ακόμη, πως είναι «καλό νέο» το γεγονός ότι οι Κινέζοι δεν βασίζονται πολύ στο εξωτερικό χρέος, κάνοντας, αντ’ αυτού, χρήση εγχώριας χρηματοδότησης που στηρίζεται στην τεράστια αποταμίευση της χώρας».

Το διεθνές δίκτυο υπενθυμίζει πως διαρκώς εντείνονται οι ανησυχίες για το βάρος χρέους της ασιατικής χώρας.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, η Nomura εκτίμησε πως το χρέος σε εκκρεμότητα, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, άγγιξε το πρώτο τρίμηνο τα 131,9 τρισ. γουάν, δηλαδή το 251% του ΑΕΠ, έναντι 158,3 τρισ. γουάν ή 231% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015.

Τον περασμένο μήνα ο Moody's εξέφρασε ανησυχίες πως οι προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο αυξημένα επίπεδα χρέους, ενώ υποβάθμισε το κυβερνητικό χρέος της χώρας σε Α1 από Aa3, μεταβάλλοντας το outlook σε σταθερό από αρνητικό.

Ο Qian εκτίμησε πως οι κινεζικές εταιρίες που αναζητούν επενδύσεις στο εξωτερικό γίνονται πιο επιφυλακτικές: «Ο εταιρικός τομέας θα συνεχίσει να βγαίνει έξω και να αγοράζει διεθνή περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα το κάνουν με έναν πιο εκλογικευμένο, εμπορικό τρόπο και θα αφήσουν την αγορά να αποφασίσει ποιοι είναι οι τομείς που οι κινεζικές εταιρίες έχουν τη βέλτιστη ικανότητα να αγοράσουν» χωρίς να πληρώσουν υπερβολικά πολλά, τόνισε.

Ο ειδικός επισημαίνει πως η τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει άνοδο στον αριθμό των deals από κινεζικές εταιρίες που ψάχνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά πρόσθεσε ότι το μέγεθος των συμφωνιών θα γίνει μικρότερο.

«Δεν θα βρίσκετε πλέον αιφνίδιες συμφωνίες των 10 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά έχουμε συναντήσει μερικές συμφωνίες του δισεκατομμυρίου που πραγματικά στηρίζουν την εστίαση της Κίνας στα οικονομικά», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, «οι κινεζικές εταιρίες, για να ικανοποιήσουν την καταναλωτική ζήτηση χρειάζεται να συνεχίσουν να ψάχνουν για τις σωστές εξαγορές», ενώ έκανε λόγο για τους τομείς της high-end μεταποίησης, των TMT (τεχνολογία-media-τηλεπικοινωνίες) και των καταναλωτικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v