Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ανέκαμψαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Οι αξίες των βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν 1,1% σε σχέση με το Μάιο και κατά 3,1% στο έτος. Η ετήσια αύξηση τιμών στην πρωτεύουσα επιβραδύνθηκε σε 1,2%, δηλαδή στον πιο αργό ρυθμό για το Λονδίνο από το 2012.

Βρετανία: Ανέκαμψαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Ανέκαμψαν τον Ιούνιο οι τιμές των βρετανικών κατοικιών, δίνοντας τέλος στο χειρότερο πτωτικό σερί που κατέγραψε η αγορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την Nationwide Building Society.

Οι αξίες ενισχύθηκαν κατά 1,1% από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2015 και οδηγώντας στο 3,1% την άνοδο στο έτος. Η μέση αξία διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 211.301 στερλίνες.

Η αύξηση έρχεται έπειτα από στοιχεία τα οποία δείχνουν εδώ και μήνες την επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών, με την τράπεζα Halifax να καταγράφει το Μάιο την πιο βραδεία τριμηνιαία ανάπτυξη στις αξίες των κατοικιών εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με τον ανώτατο οικονομολόγο της Nationwide, Robert Gardner, είναι «ασαφές» το αν η πρόσφατη άνοδος αντανακλά την ισχυροποίηση της ζήτησης και τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών ή την έλλειψη κατοικιών στην αγορά. Ο αριθμός των ιδιοκτησιών στα βιβλία των μεσιτών παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, εξήγησε.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης ιδιοκτησιών και της υποτονικής δραστηριότητας στις κατασκευές, οι αξίες θα αυξηθούν φέτος, ανέφερε ο οικονομολόγος και προέβλεψε μια μέση άνοδο περίπου στο 2%.

Ακόμη κι έτσι, προειδοποίησε ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για να φύγει από την ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων γύρω από τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας, η οικονομική προοπτική παραμένει ασυνήθιστα αβέβαιη», τόνισε και κατέληξε: «Οι τάσεις στην αγορά των κατοικιών μπορεί εξαρτηθούν σε κρίσιμο βαθμό από τις εξελίξεις στην ευρύτερη οικονομία».

Η ετήσια αύξηση τιμών στο Λονδίνο επιβραδύνθηκε σε 1,2%, ποσοστό που αντανακλά τον πιο βραδύ ρυθμό για την πρωτεύουσα από το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v