Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονστάνσιο: Η ατονία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι χειρότερη από το αναμενόμενο

Μπορεί η ανεργία της ευρωζώνης να είναι στο 9,3%, αλλά βάσει ευρύτερης μέτρησης διαμορφώνεται στο 18%, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Πληθωρισμός και απασχόληση δεν αντιδρούν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Να περιληφθούν νέες παράμετροι.

Κονστάνσιο: Η ατονία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι χειρότερη από το αναμενόμενο

Η διαφορά μεταξύ των τρεχουσών και των δυνατών επιπέδων της παραγωγής στην οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευε αρχικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε την Τρίτη ο αντιπρόεδρός της, Βίτορ Κονστάνσιο.

«Αυτό που βλέπουμε, αυτό που παρατηρούμε, είναι πως οι εγχώριοι παράγοντες του πληθωρισμού και των εξελίξεων στους μισθούς και στα κόστη δεν αντιδρούν με τον τρόπο που θα περιμέναμε, όσον αφορά στις εκτιμήσεις μας γι’ αυτή την υποτονικότητα. Επομένως πρέπει να αναρωτηθούμε, είναι σωστές αυτές οι μετρήσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας;» εξήγησε ο Κονστάνσιο μιλώντας στο CNBC.

Το διοικητικό συμβούλιο, ως εκ τούτου, έχει αρχίσει να διερωτάται αν άλλες παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αντ’ αυτών, για να παγιωθεί μια ακριβής άποψη για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

«Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 9,3%, σύμφωνα με τα συνήθη διεθνή πρότυπα μέτρησης της απασχόλησης (…) Αλλά αν υιοθετήσουμε, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια ευρύτερη αντίληψη της ανεργίας, τότε η ανεργία στην ευρωζώνη είναι στο 18%, ενώ βρίσκεται στο 9% στην περίπτωση των ΗΠΑ, γεγονός που υπαινίσσεται πως η υποτονικότητα είναι τελικά μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα κρίναμε πριν από κάποιο διάστημα», σημείωσε ο τραπεζίτης.

«Σε αυτή την περίπτωση, αυτό δικαιολογεί πλήρως το ότι ο πρόεδρος (Μάριο Ντράγκι) ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του (την Τρίτη) πως χρειαζόμαστε επιμονή. Αν θέλουμε να φέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας, κάτω αλλά κοντά στο 2%, τότε πρέπει να επιμείνουμε στο είδος της νομισματικής πολιτικής που υιοθετούμε», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v